Sikeresen debütált a Feltételes Megálló

2017.01.16

Az újév kezdetén, Homola Irénke nagy álma vált valóra, hiszen január 11-én, egy vidám hangulatú műsoros est keretében, megalakult a Feltételes Megálló névre keresztelt irodalmi körünk. Egyesületünk tervei között már régóta szerepelt, hogy bővítsük tevékenységünket valamilyen klubszerű, csoportos foglalkozással, csak az első lépés hiányzott.
A kórus tagjai közül többen, a Kőbányai Írók, Költők Egyesületében is aktívan tevékenykednek. A költői vénával megáldott alkotók, rendszeresen tartanak irodalmi műsorokat és megalkotott írásaikat antológiában jelentetik meg. Csetényi Katika, „kórusunk anyja”, tagjainkat, a fontosabb ünnepek (születés- és névnapok) alkalmából versben köszönti fel, és évente kiskönyvben (füzetecskében) versben összegzi a kórus életét. A verseket író tagjaink, a saját, ill. az ismert írók, költők verseit, a rendezvényeinken előadják (felolvassák), így ezzel is emelik műsoraink hangulatát. Mindezeket ismerve, egy saját irodalmi kör megalakítása, működtetése szinte szükségszerűvé is vált.
Egyesületünk elnökségének támogató egyetértése mellett, Homola Irénke vezetésével, még novemberben hozzáfogtunk az irodalmi kör megszervezéséhez. Felhívást tettünk közzé, melyben leírtuk, hogy várjuk a verset író, mondó, dalszerző és muzsikáló amatőrök jelentkezését. Az általunk szervezett programjainkon, lehetőséget adunk minden jelentkezőnek, hogy műveiket bemutassák, előadják a közönség számára.
A Feltétes Megálló első estjén a moderátor szerepet, Magócsi Zoli bajtársunk vállalta el, aki a tőle megszokott humoros szövegeléssel vezette végig a műsort. A próbatermünk (kis tanácsterem) zsúfolásig megtelt hallgatósággal, a meghívott, és alkotással bejelentkezett vendégeink megérkeztek, akik felkészülten, nagy örömmel adták elő műveiket.
Ráthy József zongoraművész nyitó muzsikájával kezdődött el a műsor. Kormos Tivadar lelkész, gitárral adta elő saját szerzeményét, melyben mélységes hitéről vallott. A hallgatóságra nagy hatást gyakorolt és vastapssal köszönte meg előadását. Dorka József, a kórus állandó tagja, versmondója, most is nagy átéléssel olvasott fel egy elbeszélést. Németh Feri bajtársunk, a kórus és az FM tagja a megszokott gitárkísérettel adta elő humorral fűszerezett verseit, mindenkit megnevettetve. László Mária versíró is elfogadta meghívásunkat és nagy szeretettel mondta el három gyönyörű versét, mellyel köszöntötte a születésnapos Gyulai Erzsikét. Csetényi Katika is felolvasta egyik humoros novelláját és Homola Irénke is előadta egyik „nyelvtörő” saját versét. A sokoldalú előadóművész Hajdan Vali is eljött közénk, sajátos rímes verseivel mosolyt csalt a hallgatóság arcára. A zenés irodalmi kör műsorát, M Nagy László szlovákiai fotoriporter díjazott kisfilmjének bemutatása is színesítette. Még a filmvetítés előkészítésének szünetét is arra használtuk fel, hogy egymás előadását hallgassuk. Mikuska Janka egy szép sanzont énekelt, Wetzel Gyuri pedig egy humoros, rövid történetet mondott. A Feltételes Megálló első bemutatkozó estje, találkozója Kálmán István előadóművész, énekes műsorával zárult. Örökzöld slágereket énekelt, amit a nagyérdemű vastapssal köszönt meg.
Egyesületünk irodalmi köre igen sikeresen debütált, az előadók és a közönség egyaránt jól szórakozott ezen az első rendezvényünkön. A következő estünket február 8-án tartjuk. Nagy szeretettel várjuk az eladók jelentkezését.

Sárközi Zoltán
a Feltétes Megálló egyik szevezője

A mappában található képek előnézete Megalakult az irodalmi kör