20 éves a Szlovák Katonák Szövetsége

2013.05.29

20 éves a Szlovák Katonák Szövetsége

A világban a múlt század 80-as éveinek végén zajló folyamatok – Kelet Európa más országaihoz hasonlóan - az akkori Csehszlovákiában is rendszerváltozáshoz vezetek, majd megalakult az önálló Szlovák Köztársaság. Ez az átfogó történelmi jelentőségű változási folyamat nem hagyta érintetlenül a szlovák hadsereget, a katonai szolgálatot teljesítő és a már nyugállományú katonák életét sem. A jogszabályok nem tették lehetővé, hogy az aktív állományban lévők érdekvédelmi szervezeteket alakítsanak, de a nyugállományúak a 90-es évek elején mind több helyőrségben létrehozták egyesületeiket. A helyi szervezetek 1993 tavaszán országos szövetség létrehozásáról döntöttek.

untitled-4.jpgA Szlovák Katonák Szövetsége (Zväz vojakov Slovenskej republiky) 2013. május 22-én a legnagyobb helyi szervezet székhelyén, Trencsénben ünnepelte megalakulásának 20. évfordulóját. Az ünnepségre a helyi klubok képviselőin, a vezérkar és a katonai szervezetek vezetőin, az állami és társadalmi szervezetek képviselőin túl, meghívták az Euromil elnökét, valamint a V4 regionális együttműködés partnerországainak katonai érdekvédelmi szövetségeit is.
Magyarországról a Honvédszakszervezet képviseletében Czövek János elnök, a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége képviseletében Kelemen József nyá. altábornagy, elnök és a trencsényi szervezet magyar partnerének, a Balassi Bálint Bajtársi Egyesületnek az elnöke, Szekeres István nyá. dandártábornok vett részt az ünnepségen.
A megemlékezés megkezdése előtt a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetségének elnöke, Kelemen József nyá. altábornagy és a Szlovák Katonák Szövetségének elnöke, Michal Bohunický mk. ezredes együttműködési megállapodást írt alá. A megállapodás rögzíti a két szövetség együttműködésének elveit, fő irányait, feladatait, megerősíti a két szövetség tagegyesületei közötti együttműködés szükségességét, a meglévő partnerkapcsolatok megerősítésének és továbbiak létrehozásának szükségességét, azok szövetségi támogatását.
A trencséni, igen reprezentatív tiszti klubban megtartott rendezvényen szlovák barátaink tartalmas, szép ünnepségen, emelkedett hangulatban emlékeztek az eltelt húsz esztendőre. Michal Bohunický mk. ezredes, a szövetség elnöke köszöntötte a szövetség tagjait, a megjelent szlovák és külföldi vendégeket, majd ünnepi beszédében idézte fel a megalakulástól megtett utat, a közösen elért eredményeket, emlékezett a régi bajtársakra, barátokra.
A felszólaló vendégek sorában Kelemen József, a BEOSZ elnöke tolmácsolta a magyar katonák üdvözletét és a Magyar Honvédséget szimbolizáló emléktárgyat adott át.
Az ünnepség jó alkalmat biztosított a szövetségek közötti vélemény és tapasztalatcserére, az Euromil elnökével lefolytatott konzultációra, a további együttműködés átgondolására.
A magyar delegáció köszöntője a Szlovák Szövetség honlapján a következő címen érhető el: http://www.zvazvojakov.sk/wp-content/uploads/2013/05/Prihovor_madarska_delegacia.htm.

(Egyesületünk és a trencséni egyesület képviselői az egyeztetett tervek szerint július 10-én Esztergomban írják alá megújított együttműködési megállapodásukat).

A mappában található képek előnézete 20 éves a Szlovák Katonák Szövetsége