A békefenntartókra emlékeztünk mi is, Pákozdon

2014.06.02

2014. május 27-én – a Békefenntartók Napján – a Bajtársi Egyesületünk több tagja együtt emlékezett a Magyar Honvédség Vezérkara képviselői és a Magyar Honvédség számos tábornoka, tisztje, zászlósa, altisztje, valamint három szakasz szerződéses katonájával Pákozdon, a más népek békés jövője érdekében hősi halált halt katonákra.

Az Egyesületünk küldöttsége a rendezvény előtt – helyi idegenvezetővel – megtekintette a Pákozdi Emlékhely valamennyi kiállítását, kiállítási helyszínét, majd részt vett az ünnepségen.
Az alkalomhoz illő katonai fogadást és a Himnuszt követően a Magyar Honvédség vezérkari főnöke mondott beszédet.  Dr. Benkő Tibor vezérezredes a beszédében kihangsúlyozta, hogy: „A katona legfontosabb feladata, hogy bárhol, bármikor a nemzet szolgálatába álljon, és a lehető legjobb tudása szerint teljesítse azt, amire esküt tett!” Majd elmondta azt is, hogy: „A mai napon azokra a magyar katonákra emlékezünk, akik más nemzetek szabadságának és békéjének érdekében végezték munkájukat, s ma leginkább a napjaink hőseiről emlékezünk, azokról, akik a legdrágábbat, az életüket áldozták más népek békéjéért és szabadságáért. Ők a legdrágábbat áldozták, a hozzátartozóik viszont a számukra legfontosabb embert veszítették el.”
A beszédeket követően az MH vezérkari főnöke, valamint az Összhaderőnemi parancsnok emléktárgyakat és okleveleket adott át a kiváló missziós feladatokat ellátó katonáknak. A rendezvény befejezéseként a jelen lévő emlékezők – és köztük az Egyesületünk tagjai is – koszorúkat és kegyeleti virágokat helyeztek el a Békefenntartók Emlékművénél. A szegfűket, az emlékezés virágait, a csoportunk három volt missziós katonája – egykori külszolgálati sapkájukban együtt helyezték el.
Vámosi János, volt vietnami békefenntartó

A mappában található képek előnézete A békefenntartókra emlékeztünk, Pákozdon