A két egyesület elnöke aláírta a megállapodást

2013.07.18

A Balassi Bálint Bajtársi Egyesület több éve tartalmas kapcsolatot ápol a Szlovák Katonák Szövetsége Trencséni Klubjával. A klub korábbi elnöke, régi kedves barátunk, Rácz Pál nyugállományú ezredes sajnálatos elhalálozása miatt – a sok közös, tartalmas programot követően – az együttműködésünk több hónapot szünetelni kényszerült. Örömünkre szolgált, hogy az újbóli megkeresésünket, kapcsolatépítési szándékunkat támogatták a trencséni nyugdíjas katona-barátaink, melyet megerősített új elnökük, Peter Forgach nyugállományú ezredes, 2012 decemberében, egyesületünk közgyűlésén is. Fontos segítséget jelentett kapcsolataink megújításához, hogy a BEOSZ és a Szlovák Katonák Szövetsége ez év május 21-én (miként arról korábban már hírt adtunk) Trencsénben szerződésben erősítette meg a két országos szövetség együttműködését.

Előzetes egyeztetéseket követően a budapesti Balassi Bálint Bajtársi Egyesület és a Szlovák Katonák Szövetsége Trencséni Klubja elnökségeinek tagjai 2013. július 10-én találkoztak Esztergomban, a bazilikánál. Rövid sétát követően a Hotel Esztergom szálló teraszán az egyesületek elnökei – Peter Forgach nyugállományú ezredes és Szekeres István nyugállományú dandártábornok – ünnepélyesen aláírták a megújított Együttműködési szerződést, melynek a lényege a következő:

-       A két ország hadseregei között meglévő baráti együttműködés elmélyítése;
-       Egymás hadseregei életével kapcsolatos folyamatos informálódás;
-       A nyugállományú katonák életének, szociális helyzetének kölcsönös megismerése;
-       Rendszeres tapasztalatcsere a nyugállományú katonák helyzete javítására irányuló adott nemzeti törekvésekről, lehetőségekről, s annak javítására irányuló megoldások átvételéről;
-       Egymás országai természeti, kulturális és történelmi értékeinek megismerése.

A szerződés szerint a két szervezet közötti együttműködés elvi alapját a felek egyenrangúsága, a kölcsönös előnyök, az önzetlenség képezik.

A megállapodásban rögzített fontos munkaformák: az éves együttműködési tervek rendszeres egyeztetése, a kölcsönös szervezeti látogatások, az egymás országába történő turistautak és bajtársi találkozók szervezése.

A szlovák és a magyar nyelvű együttműködési szerződések aláírása, s az azt követő baráti/bajtársi koccintás kiemelt eseménye volt a két egyesület találkozójának, melyről a csatolt fényképek önmagukért beszélnek.

Budapest, 2010. július 15.

Vámosi János, elnökségi tag

A mappában található képek előnézete Megállapodás Esztergomban