A Nemzetközi Békenapra emlékezett három szervezet Angyalföldön

2013.09.21

Az ENSZ Közgyűlése 1981-ben döntött a Nemzetközi Békenap meghirdetéséről, amit 2001-óta szeptember 21-én tartanak világszerte. E napra az ENSZ az egész világra erőszakmentességet és általános tűzszünetet hirdet.

Szeptember 20-án a XIII. kerületi Lokálpatrióták Egyesülete, a Békefenntartók Közhasznú Bajtársi Egyesülete és a Ba­lassi Bálint Bajtársi Egyesület a Civilek Házában közösen szervezett rendezvényt az ENSZ Nemzetközi Békenap alkalmából. A rendezvényterem egyik szeglete békefenntartó relikviák, érmek, sapkák, sisakok bemutatását is lehetővé tette.

Szekeres István nyá. dandártábornok – a Balassi Egyesület elnöke, a rendezvény narrátora – köszöntötte a megjelenteket, majd meghallgattuk a Balassi Kórus CD-jéről Dvorak: Égi szent béke jöjj c. művét.

A rendezvényt Borszéki Gyula alpolgármester nyitotta meg, aki emlékeztette a résztvevőket arra, hogy 2008-ban a BEOSZ által szervezett országos békenapi megmozdulás budapesti helyszínének szintén a XIII. kerület adott otthont. Azt, hogy a kerület sokat tesz a békéért mutatja a júliusban Brüsszelben átadott Michel Vanderborght díj is. Az alpolgármester a 32 évvel ezelőtti ENSZ jelmondattal nyitotta meg a rendezvényt: „A béke egy közös vágya az emberiségnek világszerte.”.

Ban Ki Mun ENSZ főtitkár – Nemzetközi Békenap alkalmából közzétett – üzenetét Hanuska Miklós nyá. alezredes ismertette. Az üzenet gyermekeinknek a békére, a toleranciára és egymás kölcsönös tiszteletére való nevelését, a 21. századra felkészítő minőségi oktatását helyezi középpontba.

Erdős László nyá. ezredes a Lokálpatrióták Egyesületének alelnöke képekkel és adatokkal emlékeztetett a XX. századi háborúk és az azt követően felerősödött terrorizmus borzalmaira. (A bemutató - a szerző hozzájárulásával - ide kattintva megtekinthető.)

Dr. Csejtei István nyugalmazott nagykövet, a Magyar Külügyi Társaság elnöke az ENSZ, a NATO és az EU békefenntartói szerepvállalásáról, majd dr. Isaszegi János nyá. vezérőrnagy a Magyar Honvédség ilyen irányú feladatairól tartott rendkívül érdekes előadást. (Az előadás - dr. Isaszegi tbk. hozzájárulásával - ide kattintva megtekinthető.)

Herdics Antal. nyá. alezredes a Békefenntartók Egyesületéből a béke és biztonság megteremtésének egy külön területével, a fegyverzetkorlátozás és fegyverzetellenőrzés feladataival ismertette meg a résztvevőket. (Az előadás - a szerző hozzájárulásával - ide kattintva megtekinthető.)

Katonaként az ENSZ főtitkár üzenetének utolsó mondatával zárjuk a megemlékezést: „Harcoljunk a békéért, és védjük meg minden erőnkkel!”

Magócsi Zoltán
(Köszönet Hibácskó Ferenc bajtársunknak a fotókért.)

A mappában található képek előnézete Békenap Angyalföldön