Átadták a Radnóti-díjat

2012.03.23

Az ENSZ 1966-ban döntött arról, hogy március 21-ét az Antirasszizmus Világnapjának nyilvánítja. Azért erre a napra esett a választás, mert egy hat évvel korábban Dél-Afrikában vérfürdőbe torkollott appartheid-ellenes demonstráció 69 áldozatot követelt. Ezt a hagyományt őrzi a Radnóti-díj átadásának napja is. A díj alapítói arra kívánják felhívni a figyelmet, hogy változatlanul vannak olyan folyamatok a világban és hazánkban egyaránt, amelyek káros következménye egyes embercsoportok kitaszítása. Az Antirasszista Világnap ezen tendenciák megállítására, de legalábbis a csökkentésére törekszik. Igyekszik felhívni a figyelmet arra, hogy a kultúrák egymás mellett élésének szükségessége és törvényszerűsége elvitathatatlan. Elősegíti egymás jobb megismerését és elfogadását. Emléket állít azoknak, akik a rasszizmus elleni harcnak szentelték életüket.

Minden évben március 21-én az Antirasszizmus Világnapján adják át a Radnóti-díjat, melyet az idei évben a Radnóti Miklós Művelődési Központban rendezett ünnepségen tizenketten vehették át. Az Antirasszista Díjat 2001-ben a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetségének (MEASZ) elnöksége alapította. Olyan közéleti személyiségeknek ítélik oda, akik állásfoglalásaikkal, személyes példamutatásaikkal hitet tettek az antirasszizmus mellett.

A 2012. évi díjazottak:

Bolgár György újságíró,
Czeizel Endre orvos genetikus,
Donáth László evangélikus lelkész,
Fischer Iván, a Budapesti Fesztivál Zenekar vezetője,
Gibril Deen, a Mahatma Gandhi Emberi Jogi Szervezet elnöke,
Keres Emil színművész,
Kulka János színművész,
Lőrincz Marcell, a Szubjektív értékek Alapítvány elnöke,
Szekeres István nyugállományú dandártábornok, a MEASZ alelnöke,
Szemes Györgyné, a Nácizmus Üldözötteinek Bizottsága Auschwitz-bizottságának elnöke,
Ulrich Schneider, az Ellenállók Nemzetközi Föderációjának – az Antifasiszták Szövetségének a főtitkára.

Gratulálunk!