Csapatlátogatás Szolnokon

2019.06.04

Egyesületünk, a közgyűlés által jóváhagyott munkatervének megfelelően, június 04-én Szolnokra, az MH 86. Ittebeni Kiss József Szolnok Helikopter Bázisra szervezett egy csapatlátogatást. Én is nagy várakozással tekintettem a csapatlátogatásra, hiszen ismét eljuthattam szülővárosomba, és abba a laktanyába, ahol 38 évvel ezelőtt az első csapatgyakorlatomat töltöttem. Egyesületünk tagjai is lelkesen jelentkeztek a szolnoki kirándulásra, hiszen a program nemcsak a laktanyai látogatást, hanem a RepTár megtekintését is magába foglalta.
Közösségi programjaink közül a csapatlátogatások mindig is kiemelt jelentőséggel bírnak, hiszen ilyenkor tudunk bepillantást nyerni a katonai szervezetek életébe, és tudjuk megismerni, azt a sokrétű, nagy felelősséggel járó munkát, amit aktív bajtársaink jelenkorban végeznek. Alakulataink meglátogatása során erősítjük a honvédség és az egyesületünk közötti kapcsolatot, ill. hatékonyabbá tudjuk tenni a katona generációk közti szorosabb együttműködést. Csoportunk utazását támogatóink is segítették, melynek köszönhetően, az új beszerzésű, modern autóbusszal mentünk Szolnokra.
Vendéglátóink, érkezésünkre jól felkészültek, hiszen kávéval, üdítővel és friss pogácsával fogadtak bennünket. A laktanyai programunkat, a bázis egyik parancsnokhelyettese, Dr. Bali Tamás ezredes indította el, aki egy nagyszerű prezentációs előadást tartott csoportunk számára. Előadása kapcsán megismerhettük a nagy múltú katonai szervezet múltját, jelenét és jövőbeni feladatait. Az előadás után, egyesületünk elnöke Balassi Emlék plakettet adott át Bali ezredes úrnak, amellyel megköszönte azt a vezetői, szervezői munkát, amit irányunkban tett a csapatlátogatás létrejötte érdekében.
Az általános tájékoztató után, buszra szálltunk és a „terepre”, a katonai repülőtérre mentünk. Itt lehetőségünk nyílt felmenni a repülést irányító torony erkélyes részébe (teraszára), ahonnan jól láthattuk a különböző típusú repülőgépek mozgását. A földön pihenő, „veterán” helikopterekbe is beszállhattunk és a pilótafülkébe beülhettünk. Habár nehézkesen, de egymást felsegítve felmásztunk a gépekbe, és élveztük az adott helyzetet, a felkínált lehetőséget. Közben sokat beszélgettünk, és a repüléshez köthető élményeinket osztottuk meg egymással. Az egyik nagy gép előtt csoportképre is összeálltunk és megörökítettük, hogy itt, a szolnoki alakulatnál, a katonai repülőtéren is jártunk. A repülőgépek között még sokáig tudtunk volna maradni, de eljött az ebéd ideje. A délelőtti sok „terepmozgás” után jól esett a finom ebéd, amit a tiszti étkezdén fogyasztottuk el.
Ebéd után ismét buszra szálltunk, mert indult a délutáni program. Elnökünk kiadta a menetparancsot: Irány a RepTár! A parancsnokhelyettes délelőtti előadásából megtudtuk, hogy a Helikopter Bázis mindig fontos feladatának tartotta a hagyományőrzést, és ez a munka 1964-ig nyúlik vissza, amikor megnyílt a Kilián György Repülő Tiszti Iskola csapatmúzeuma. A repülőtéren szolgáló hallgatóknak és sorkatonáknak a bevonulás után meg kellett nézniük a gyűjteményt, hogy megismerjék a helyőrség háború utáni történetét. A repülőtechnikai szakgyűjtemény, 1973-ban új épületbe került, és a laktanya bejáratának közelében megnyílt a repülőmúzeum. A szakgyűjtemény folyamatosan fejlődött a légierőtől kivont típusokkal, és a repüléstörténet iránti érdeklődés folyamatosan nőtt. A világ minden tájáról érkeztek pilóták és műszaki katonák, hogy Szolnokon találkozzanak egymással és tárgyi emlékekkel gyarapítsák a gyűjteményt. 1993-ban a múzeum üzemeltetését a Szolnoki Repüléstörténeti Múzeum Alapítványa vette át, de a kiállított repülőeszközök állagmegóvása továbbra is a katonai szervezet feladata maradt. A múzeum területére azonban már nem lehetett több repülőeszközt elhelyezni. Ekkor jött a város vezetésének új koncepciója, hogy a repülőmúzeum teljes anyaga kerüljön áthelyezésre a város egy másik területére. Így jött létre, 2016 szeptemberében Közép-Kelet-Európa egyedülálló repüléstörténeti kiállítóhelye, a RepTár.
Csoportunk múzeumi látogatását idegenvezető is segítette, akitől megtudtuk, hogy Szolnok város repülőmúzeuma, egy igazán XXI. századi múzeum rengeteg interaktív elemmel és érdekességgel. Idegenvezetőnk nagyon sok érdekes dolgot mondott a kiállított repülőeszközökkel kapcsolatban. Legtöbb időt a szabadtéri repülőgépparkban töltöttünk, de bejártuk a Hangár, tágas, galériás kiállítóterét is. Ide kerültek azok a gépek, amelyek koruknál, ritkaságuknál vagy gyártási technológiájuknál fogva különösen védett értéket képviselnek. A hangár galériáján 4D-s mozi is volt és szimulátorok engednek betekintést a katonai repülők és helikopterek vezetésének élményébe. A délutáni múzeumi látogatás is hozzájárult ahhoz, hogy az egész napos programunk során egy fantasztikus élményben volt részünk.
A csoport nevében megköszönjük az egyesület elnökének, a vendéglátó alakulatnak, és a RepTár munkatársainak, azt a remek munkát, melynek eredményeként, ez a szolnoki csapatlátogatási programunk ilyen jól sikerült.

Sárközi Zoltán ny. őrnagy

A mappában található képek előnézete Csapatlátogatás Szolnokon