Debrecenbe kéne menni …

2014.04.28

IC vonat indul Debrecenbe – hallatszott a Nyugati pályaudvar hangosbemondóján. A 10. vágányon álló – érdekes módon graffitimentes – vonat, 21. vagonjánál gyülekeztek a Balassi Bálint Bajtársi Egyesület tagjai, akik a Hajdúság fővárosába, Debrecenbe indultak az ez évi második tavaszi bajtársi találkozóra, egyben csapatlátogatásra, hiszen az 5. Bocskai István lövészdandár, Füredi úti laktanyája volt az úti cél.
A cikk írója maga is nagy várakozással tekintett az út elé, hisz 46 évvel ezelőtt, a dandárnak helyt adó Kossuth laktanyába vonult be, mint főiskolai hallgató. A vidám és a mai közlekedési viszonyok között gyors és kényelmes utazás után a dandár, katonai zöldre festett, autóbusza várta az egyesület tagjait a nagyállomáson, amely elé, épp abban az időben futott be Debrecen büszkesége, az új villamos.
A városon keresztül vitt az út a Füredi úti laktanyába, amely a legutolsó látogatásunk óta is jelentős fejlődésen ment keresztül. Hiába, az EU-s támogatás itt is éreztette hatását.
A laktanyában frissítő várta a vendégeket, hisz itt az időjárás igazi tavaszi arcát mutatta. Ezt követően a dandárparancsnok helyettese, Drót László alezredes egy prezentációban mutatta be a dandár múltját, jelenét és jövőjét.
A Magyar Honvédség egyik legnagyobb katonai alakulata közel 3300 ember foglalkoztat, három helyőrségben, melyből jelenleg is, több mint 600 fő van a világ, különböző misszióiban.
A parancsnok helyettes beszámolt arról is, hogy a parancsnok, Takács Attila ezredes ez időben Székesfehérváron van 2 napos parancsnoki értekezleten, majd tájékoztatta a jelenlévőket arról, hogy április 25-én csapatünnepség volt a dandárnál, ahol megjelent Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök és Végh Ferenc ny. vezérezredes, a BEOSZ TT elnöke is.
Az előadást követően az egyesület tagjai kérdéseket tehettek fel a parancsnok helyettesnek, aki készségesen válaszolt rájuk.
A látogatás a csapatmúzeumban folytatódott, ahol képet kaphattunk az alakulat hagyományápoló tevékenységéről. A múzeumban látottak hűen tükrözték a debreceni dandár „Becsület-Bátorság-Helytállás” hármas mottóját.
A laktanya-látogatás befejező mozzanataként az egyesület tagjai fejet hajtottak a missziós emlékparkban, virágot helyeztek el a dandár két, az afganisztáni misszióban hősi halált halt katonájának emlékkövénél, majd felkeresték a parkban a 3. debreceni gyalog- és népfelkelő ezred katonái emlékére felállított – I. világháborús katonát ábrázoló – szobrot, mely hányatott útját követően 1987-ben került végső helyére. Történetéről, elhelyezéséről az abban az időben volt parancsnok, Majoros László ny. ezredes tájékoztatta az egyesület tagjait, majd Szekeres István ny. dandártábornok, Galló István ny. ezredes és Pintér Ferenc ny. ezredes az egyesület nevében elhelyezte a megemlékezés koszorúját.
A gazdag program városnézéssel fejeződött be.

Erdős László ny. ezredes

A mappában található képek előnézete Csapatlátogatás Debrecenben