Fórum: egy rákóczista visszaemlékezései

2014.04.22

A Balassi Bálint Bajtársi Egyesület rendszeresen fórumbeszélgetéseket szervez. Április 22-én Szekeres István ny. dandártábornok, az egyesület elnöke köszöntötte a vendéget, ezúttal Szombathelyi Ferenc ny. vezérőrnagyot, a II. Rákóczi Ferenc Katonai Középiskola egykori növendékét és a résztvevőket. Az érdeklődők eredeti felvételeken, az egykori növendékek rákóczista-kori és mai felvételein keresztül követhették a sokak által ismert intézmény életét. Szombathelyi Ferenc beszélt arról a szellemiségről, amit a növendékek kaptak és magukba fogadtak: magas elméleti ismeretek, a viselkedés, a fegyelem alapszabályai, a növendéktársak, a tanárok tisztelete, az életre szóló barátságok megbecsülése, nyitottság a kultúra, a művészetek, a humanizmus iránt. Ez a szellem, ez az érzelem, ez a magatartás folytonos cselekvésre késztet. Ez vezérelte őket életútjukon. Akkor is, amikor az akkori katonai vezetés tovább nem vállalta fel őket. A vendég ezt a döntést egy kínai bölcsességgel érzékeltette: „Ha jó levegőn akarsz élni, vessél füvet, ha hosszú életű akarsz lenni, ültess fát!” A növendékek élő, gyökeres, termő fákká váltak.

Közülük később számosan a katonai pályát választották, és részesei voltak a hadsereg megújulásának. Akik nem a fegyveres szolgálat mellett döntöttek, ők is hasznos tagjai voltak a társadalomnak.

A résztvevők közül néhányan egykori élményeikkel színesítették a beszélgetést, majd polémia alakult ki a rákóczisták közötti életre szóló barátságról, egymás segítéséről, a fegyveres szolgálat nehézségeiről és szépségeiről.

A növendékek életútja példa lehet a napjainkban a fegyveres szolgálat iránt érdeklődő fiatalok, többek között a KatonaSuli diákjai számára.

A galériában látható képeket Kiséri Nagy Ferenc készítette. Az eseményről Rákóczisták öröksége címmel tudósított a honvedelem.hu is.

A mappában található képek előnézete Fórum április 22-én