Fórum az MTA-ról

2019.07.02

Ismét nagy érdeklődést kiváltó fórumot szervezett egyesületünk. Amikor a szervezést kezdtük még nem tudtuk, hogy milyen napi aktualitást kap a választott téma, vagyis a Magyar Tudományos Akadémia jelenlegi helyzete, annak a kormányzati célkitűzésnek a tükrében, hogy az Akadémia kutatóhálózatát új struktúrában kell működtetni. Kis segítséggel sikerült felkérni Zsoldos Attila urat, az MTA rendes tagját, hogy az érdeklődőket avassa be a történtekbe. 2019. július 2-án 15 órakor kezdődött a fórum és akkor már köztudott volt, hogy a parlamentben megszületett a döntés a kutatóintézeti hálózat MTA-ról való leválasztásáról.
Zsoldos Attila nagyon visszafogottan és közérthetően tájékoztatta a jelenlévő - több egyesületet és intézményt képviselő - érdeklődőket az elmúlt egy év történéseiről. Attól kezdve, hogy tudomást szereztek a változtatás szándékáról, az Akadémia rendkívüli közgyűlésén hozott döntésekről, az akadémia és a kormány képviselőinek tárgyalásairól, egészen az országgyűlés aznapi döntéséig. A mintegy egy órás tájékoztató után az akadémikus készségesen válaszolt a hallgatóságban felmerült nem kevés kérdésre.
(Zsoldos Attila, az MTA rendes tagja, a Magyar Tudományos Akadémia II. Filozófiai és Történettudományok Osztályának osztályelnöke. Az osztály illetékességi körébe nyolc tudományterület - filozófia, művészettörténet, neveléstudomány, pszichológia, régészet, történelemtudomány, ókortörténet, tudomány- és technikatörténet - gondozása tartozik.)
A fórum végén Szekeres István a Balassi Egyesület tiszteletbeli elnöke sok sikert kívánt az előadónak és az akadémiának, és egy Balassi emlékpajzs átadásával megköszönte a tájékoztatót.

szerk

A mappában található képek előnézete Fórum az MTA-ról