Idősek Világnapja a Stefánián, a Balassival

2016.10.05

1991-ben nyilvánította az ENSZ október 1-jét az Idősek Világnapjává. A Balassi Bálint Bajtársi Egyesület minden évben megemlékezik e jeles napról. Idén a 25. évforduló tiszteletére a Honvéd Kulturális Központ kezdeményezésére, közös megemlékezést terveztünk, október 5-én.
Idén is, mint mindig, névadónk kopjafájának koszorúzásával kezdődött az esemény, ahol több alapító tagunk is jelen volt.
17 órakor a Stefánia Palota gróf Eszterházy Mihály termében helyet foglalt 160 vendég előtt Aranykovács Andrea a Honvéd Kulturális Központ vezetője és Szekeres István nyugállományú dandártábornok, a Balassi Egyesület elnöke nyitotta meg a megemlékezést. Elnökünk külön köszöntötte a Honvédelmi Minisztérium, a Vezérkar, az MH KIKNYP 1. sz. KIK, a BEOSZ és a baráti, bajtársi egyesületek jelenlévő képviselőit, vezetőit. Megkülönböztetett tisztelettel köszöntötte dr. Herczeg Ottó nyugállományú ezredest, egyesületünk tiszteletbeli elnökét. Aranykovács Andrea megemlítette, hogy a Stefánia Palota - Honvéd Kulturális Központ egy hetes programsorozatának méltó zárása ez ez esemény. Szép szavakkal köszöntötte a résztvevőket Kaposvári László Zoltán dandártábornok, a Honvéd Vezérkar Logisztikai Csoportfőnökség megbízott csoportfőnöke, a vezérkari főnök képviselője.

A - mintegy egy órás - műsor összeállításakor a kórus vezetői különböző stílusú és érzelmi töltésű versek, szólóénekek, kórusművek harmonikus egyvelegét próbálták létrehozni (a hallgatóság szerint ez sikerült). A kórus dalait – mint eddig mindig – karnagyaink Naszvagyi Vilmos és kedves felesége Zsuzsanna tanították be, és vezényelték, állandó kísérőnk Ráthy József zongorakísérete mellett. Narrátor - Magócsi Zoltán. A műsor:

• Szeretet dal - Mikuska Janka erre az alkalomra írt versét elmondta Cserepesné Marika
  • Viva la Musica – Michael Praetorius német zeneszerző kedves kánonját előadta a kórus
  • Szeressétek az öregeket - Óbecsey István versét két fiatal előadó, Acsády Pongyor Áron és Orbay Lilla, a Szent László Gimnázium tanulói tolmácsolták
  • El Condor Pasa - az indián naphimnuszt több, mint 40 éve Simon & Garfunkel, illetve az akkor nagyon sok helyen fellépő perui utcai zenészek kedveltették meg, előadta a kórus
  • Estharang - Zerkovitz Béla - Kulinyi Ernő önálló életre kelt dalát kórusunk alapító tagja Kálmánffy Ferenc adta elő, Bárkányi Éva zongoraművész kíséretével
  • Amíg élsz - Homola Irén dalát Wetzel György (elővers) és Németh Ferenc (ének, szájharmonika, gitár) adták elő
  • Kell még egy szó - Demjén Ferenc művét, a Honfoglalás című filmből a kórus énekelte
  • Bátaszéki ropogós - a hangulatos nótát Gyulai Erzsi énekelte soha nem fogyó tűzzel
  • Parasztkantáta - Bach zenéjének részletét Weöres Sándor mindenki által ismert szövegével a kórus adta elő
  • `O Sole Mio - kórusunk első tenorja Kozári János előadásában
  • Rabszolgák kórusa - Verdi Nabucco című operájából az ismert részletet a kórus adta elő
  • Vallomásra küldöm a szívemet Néked - Magyari Imre Károly és Skoday László nótáját Vásárhelyi Prodán Miklós énekelte
  • Háros felől… - négy kedves népdal Maros Rudolf feldolgozásából, a kórus előadásában
  • Álljatok meg évek - Torday Borbély Pál zenéjére Cathry Szalézné írt dalszöveget, előadta a műsor plakátjának arca, az örökifjú Ruggierné Évi
  • Surda dala - a mindenki által ismert filmdalt a kórus kíséretével eredeti nyelven énekelte karnagyunk Naszvagyi Vilmos
  • Ajándék - Márai Sándor versét elmondta Dorka József
  • Nem csak a 20 éveseké a világ - Fényes Szabolcs, Szenes Iván örökzöldjét Kálmán István adta elő, de a kórus és a közönség is vele énekelte a műsor utolsó dalát.

Egyesületünk elnöke - nehezen jutva szóhoz a tapstól - Balassi Emlékplakettet adott át Kaposvári László Zoltán dandártábornoknak és kisplakettet a két ifjú előadónak, majd gyönyörű csokorral köszöntötte karnagyunkat Zsuzsannát, akinek 4-én volt a születésnapja. Miután mindenkit meghívott a vacsorára, a kórus - műsoron kívül - kedvcsinálóként elénekelt három bordalt.
Vacsora előtt Hazuga Károly nyugállományú altábornagy, a BEOSZ elnöke mondott pohárköszöntőt. Az ízletes vacsora jó hangulatú beszélgetéssel zárult.

A rendezvényről „Nem csak a húszéveseké a világ” címmel hírt adott a honvedelem.hu is.

A mappában található képek előnézete Idősek Világnapja a Stefánián