Mire jó a Katonai Nyugdíjas Igazolvány?

2009.01.02

Néhány éve új típusú, korszerű, a biztonsági követelményeknek is megfelelő plasztikkártyás igazolvány került rendszeresítésre a nyugállományú katonák részére. Az aktív szolgálatból kivált katona ezzel tudja igazolni katona mivoltát, rendfokozatát. A nyugállományú katona más feltételek megléte mellett (beutaló) ezzel veheti igénybe a katonai egészségügyi szolgáltatásokat, látogathatja a honvédségi kulturális és sportintézményeket, igazolhatja jogosultságát az üdülők hétvégén történő igénybevételénél.

A magyar-angol nyelvű igazolvány külföldi utazás során (a helyi szabályok függvényében) igényjogosultságot biztosíthat más országok tiszti klubjai kedvezményes szolgáltatásainak igénybevételére.

A korábban nyugállományba vonult és még régi nyugdíjas igazolvánnyal rendelkezők az új típusú igazolványt a megyeszékhelyeken működő toborzó és érdekvédelmi központokban, illetve irodákban igényelhetik, egy három hónapnál nem régebbi, fekete-fehér, egyen- vagy civilruhás igazolványkép benyújtásával.