Nyugállományú katonák baráti találkozója Pozsonyban - IDEB 2014

2014.05.15

A Balassi Bálint Bajtársi Egyesület (BBBE) küldöttsége, a Nyugállományú Katonák Trencséni Klubjának meghívására 2014. május 15-én Pozsonyba látogatott.
Delegációnkat a pozsonyi vásárváros (Incheba) területén Forgács Péter ny. ezredes elnök, Bácskai Béla alezredes koordinátor és az elnökség több tagja fogadta. A látogatás során a két egyesület vezetői egyeztetést folytattak az együttműködési megállapodásuk végrehajtásának tapasztalatairól és a 2014. évi kölcsönös látogatások ütemezéséről, a tervezett programokról. A trencséni klub 2014. július 30-31-én, elfogadva a BBBE programajánlatát, Budapestre látogat, a BBBE küldöttsége pedig 2014. szeptember 25-26-án viszonozza a látogatást Trencsénben.
A tárgyalásokon megfigyelőként részt vettek a Cseh Hadsereg Hivatásos Katonáinak Egyesülete Olomouci Klubjának vezetői, Vladimir Krusina elnök, Róbert Gartner és Zdenek Vizek urak, az egyesületi elnökség tagjai is. A tárgyalások eredményeként megállapodtunk a cseh és a magyar egyesület partneri kapcsolatainak kialakításában. A BBBE átadta a cseh egyesületnek ez évi munkatervét, valamint meghívását az egyesület megalakulásának 25. évfordulójára. A cseh partner, viszonozva a meghívást, az egyesületük megalakulásának 25. évfordulójára, 2014. szeptember 24-ére Olomouc-ba várja képviselőnket.
A tárgyalások során egyesületeink képviselői elhatározták, hogy erőfeszítéseket tesznek a háromoldalú együttműködés lehetőségeinek megteremtésére is.
A tárgyalásokat követően, a vásárváros területén megtekintettük – a legújabb technikai eszközöket bemutató - 5. Nemzetközi Védelmi Kiállítást (IDEB 2014). Nyugállományú katonaként nagy szakmai érdeklődéssel néztük, tanulmányoztuk, tapogattuk a korszerű fegyvereket, haditechnikai eszközöket, személyi felszereléseket. A védelmi ipar nagyszámú kiállítója sorában megtekintettük a HM EI Zrt. által telepített magyar standot, védelmi iparunk résztvevőinek (HM EI Zrt, HM Kurrus Zrt, HM Arzenál Zrt, HM Armcom Zrt.) bemutatóját és elbeszélgettünk a stand személyzetével tapasztalataikról.
Napokig is lett volna látnivalónk a kiállításon, de az idő gyorsan elszaladt. Elbúcsúzva szlovák és cseh barátainktól, új élményekkel gazdagon indultunk hazafelé.
Megbeszélésünkről, "Nyugállományú katonák baráti találkozója Pozsonyban" címmel írt a honvedelem.hu is.

A mappában található képek előnézete Baráti találkozó Pozsonyban