XIII. kerületi civil szervezetek napja

2014.02.01

Idén 25 éves Balassi Bálint Bajtársi Egyesületünk évtizedek óta szoros kapcsolatot ápol Budapest XIII. kerületének civil életével. Számos kerületi rendezvénynek, békenapnak, civilnapnak a résztvevője. A kerülettől kaptuk az egyesületi zászlót és rendszeresen kapunk, pályázatok útján, anyagi támogatást is a kulturális, s leginkább a kórusépítő tevékenységünkhöz.
2014. január 25-én rendezték az Angyalföldi József Attila Művelődési Központban – immár 17. alkalommal – a kerületi civil szervezetek napját. Természetesen – a meghívásnak eleget téve – Bajtársi Egyesületünk is újra bemutatkozott a többi civilszervezet között. A rendezvényt Dr. Tóth József kerületi polgármester nyitotta meg, akinek a fő mondanivalója volt, hogy erős civil szervezetek nélkül nincs erős társadalom, nincs helyi közösségi együttműködés. Beszédében megköszönte a civil szervezetek 2013. évi közreműködését a kerület önálló közigazgatási egységgé válása 75. évfordulójának megünneplésében.
Az úgynevezett kerületi civil börzén19 (civil) szervezet jelent meg. Öt szervezet nyújtott szolgáltatást és 7 szervezet bemutató tartására vállalkozott. A résztvevők és a látogatók frissességét a jóga és a meridián torna segítette elő, a fiatalok és idősebbek erejüket, ügyességüket a szárazföldi evezősversenyen próbálhatták ki.
A civil szakmai fórumon a közreműködők tájékoztatást és gyakorlati tanácsokat adtak a civil, lakóközösségi, közösségépítő programokról és megvalósítási lehetőségeiről.
Egyesületünk standján bemutattuk a leginkább a katona nyugdíjasok életével kapcsolatos tevékenységünket, hisz a tagjaink közül többen ebben a kerületben élnek már évtizedek óta. Vetített képes dokumentumokban láttattuk a kerület és az Egyesületünk együttműködését, többek között a kerület 75. évfordulójára általunk készített DVD-t, melynek zenei aláfestését is a Balassi Egyesület Kórusa prezentálta.
Örömünkre szolgált, hogy a Balassi Egyesület standja kapta az ezüst díjjal felérő tárgyi elismerést. Az meg különösen értékes volt számunkra, hogy a délutáni műsoros gálát Egyesületünk Kórusa nyitotta meg nagy sikerrel.
Gratulálunk barátainknak, a XIII. Kerületi Lokálpatrióták Egyesületének, akik a 2013-ban nyújtott helytörténeti, helyismereti népszerűsítő munkájukért, és az árvízi védekezés során nyújtott kiemelkedő példamutató és segítő tevékenységükért elnyerték a civil vándorserleget.

Vámosi János, elnökségi tag

az eseményről készített videófilm ide kattintva elérhető

A mappában található képek előnézete XIII. kerületi civil szervezetek napja