Bajtársi egyesületek és kórusok találkozója Nyíregyházán

2014.02.28

2014. február 28-án Egyesületünk Kórusa és kísérő csoportja, összesen mintegy 50 taggal - a Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal által meghirdetett kóruspályázaton elnyert támogatás felhasználásával és a 2014. éves programunkkal egyezően – meglátogatta a Nyíri Honvéd Egyesületet. Az utazás során már a Bereg IC vonaton is jó hangulat alakult ki. Nagyon kedvünkre volt, hogy az utazó hölgyek csaknem minden tagja saját készítésű süteménnyel kínálta végig a tagtársakat. Így szinte észrevétlenül telt el a közel 3 órás vonatozás.
Nyíregyháza vasútállomásán a csoportunkat a helyi házigazdánk, Tóth Sándor nyá. ezredes, a BEOSZ Észak Alföldi régióvezetője, a BEOSZ Elnökség tagja, a Nyiri Honvéd Egyesület elnöke fogadta.
A résztvevők először a régi helyőrségi klubba mentek, ahol megcsodálhatták a felújított és ma már önkormányzati tulajdonú épületet. A kávé és a frissítő italok elfogyasztása közben kellemesek és élményekben dúsak voltak a régi katona-ismerősök beszélgetései.
A klubszobában Tóth Sándor úr köszöntött bennünket. Ismertette a házzal kapcsolatos történéseket és a felújítás körülményeit. Többek között azt is elmondta, hogy ma ez az épület ad otthont három un. fegyveres nyugdíjas klubnak: a Nyiri Honvéd Egyesületnek, a Szabolcsi Műszaki Honvéd Hagyományőrző Egyesületnek, valamint a Fegyveres Rendvédelmi Szervek Bajtársi Egyesületének.
Az Egyesületünk részéről az elnökünk, Szekeres István nyá. dandártábornok ismertette a Balassi Egyesület egyes programjai mozzanatait, mindennapi életének eseményeit, s megemlítette a szlovák testvérkapcsolatunkat is. A beszéde végén megköszönte a szíves fogadtatást és kalauzolást, majd Balassi Egyesület nevében Emléklapot adott át a nyíregyházi vendéglátónknak.
Az ezt követő kötetlen beszélgetés után először a Nyírségi Bajtársi Énekkar mutatkozott be az alkalomra összeállított kitűnő műsorával, majd a Balassi Egyesületünk Kórusa mutatta be nagyszerű repertoárját. Mindez annyira jól sikerült, hogy az nem csak a közönséget nyűgözte le, hanem a két kórus karnagya megállapodott a bemutatott művek kottáinak kicserélésében is.
Egyesületünk karnagya, Naszvagyi Vilmos – a műsorok után – felajánlotta, hogy a Nyíregyházi Kórus által un. hallás után énekelt gyönyörű, helyi magyar népdalokat kottába ölti azért, hogy azokat a mi kórusunk és más kórusok is felvehessék repertoárjukba.
Az ebédet a Hotel Centrál éttermében fogyasztottuk el. Ezután sétálva, dr. Németh Péter helytörténész kalauzolásával ismerkedtünk meg a belváros nevezetes épületeivel és parkjaival, majd rövid látogatást tettünk a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Múzeumban.
A délutáni séta után jól esett beülni a Rózsa IC kitűnő kocsijaiba.
Összességében nagyon jó hangulatú és tartalmas programon vehettünk részt, mely – többek között - a dalkultúra terjesztését, a katona-kórusok együttműködésének elmélyítését, a nyugdíjas közösségek közti barátság erősítését is szolgálta.
(A találkozóról hírt adott a honvedelem.hu is.)

Gallay János

A mappában található képek előnézete Nyíregyházi bajtársakkal találkoztunk