Csapatépítő tréningen a Balassi Népdalkör

2009.06.07

Régóta dédelgetett elképzelésünknek megfelelően – a BBBE néhány vállalkozó szellemű tagjával együtt – népdalkörünk május 15-17. között „csapatépítő tréningen” vett részt a MH Támogató Dandár 3. számú Kiképzési, Oktatási és Regeneráló Központjában, Mályiban. A honvédség kezelésében (üzemeltetésében) lévő üdülő, a Miskolctól 10 km-re fekvő Mályi községben, annak keleti végében, a kavicsbánya tó partján található. Az üdülő vezetője Demők János nagy szeretettel fogadott bennünket, és az étteremben finom meleg ebéddel vártak minket. A szállások elfoglalása, és a bőröndök tartalmának kipakolása után, akiknek újdonság volt csoportosan bejárták az üdülőt és feltérképezték a területet. A 2 hektáros területen elhelyezkedő honvédségi üdülőben 12 db faház és 5 db kőház biztosítja a vendégek igényes elszállásolását. Minden házban van zuhanyzó, wc, hűtőszekrény, televízió, és rádió. A csapatépítkezés keretében épült üdülőt, 1972-től minden parancsnok a szívügyének tekintette, így az folyamatosan bővült. A közkedvelt üdülőben jelenleg is korszerűsítési munkák zajlanak, és a folyamatos felújításoknak köszönhetően a vendégek színvonalas körülmények között pihenhetnek. Az üdülő dolgozóitól megtudtuk, hogy a Mályi tó átlagos vízmélysége kb. 6 méter, de helyenként eléri a 1o-15 métert is, és benne sok halfaj megtalálható (ponty, harcsa, csuka, keszeg), ezért igen kedvelt horgászhely. A tónál rendszeresen tartanak búvár, vitorlás, és szörfversenyeket.

A vacsoránál már ismét együtt volt a csapat és nagy lelkesedéssel készültünk a zenés szórakoztató estre. A rendezvényt, a házigazda Demők János nyitotta meg, és Máté Péter: Azért vannak a jó barátok című dalának eléneklésével indította el. Az üdülő vezetőjének kollégái, játékos próbatételek teljesítésével, csapatunk minden tagját „játékra hívták”, ami megadta a zenés-táncos est kezdő hangulatát. A szórakoztatásunkról gondoskodó zenész igen sok ismert számot játszott, és az egyéni kéréseket is teljesíteni tudta. Ezekre a számokra szinte mindenki táncra perdült és többször verejtéket izzadva távoztunk a táncparkettről. Népdalkörünk profi énekesei, mint általában minden ilyen rendezvényen, a hangulatot tovább fokozva, elénekeltek néhány kedvenc nótát. Ezt követte a közös nótázás, amely csapatunkat igazi edzésbe hozta, és minden szólam egyre tisztábban, illetve szebben szólt. Az zenés est folyamán természetesen volt tombolahúzás is, és a nyerő számok tulajdonosai ajándékkal távoztak a szórakoztató rendezvényről.

A csapatunk összekovácsolását szolgáló hétvége nem egy kötött és zsúfolt programra épült, hanem a rendelkezésre álló szabadidőt mindenki az érdeklődésének megfelelően tölthette el. A többség az üdülőben talált aktív kikapcsolódási lehetőséget, de voltak, akik átruccantak Miskolcra, illetve Lillafüredre. Az üdülőben szinte minden szórakozási lehetőség biztosított volt, hiszen a regeneráló központ rendelkezik műanyag borítású teniszpályával, salakos futbal pályával, kondicionáló teremmel, szaunával, kosárlabda palánkkal, napozópadokkal, horgászstégekkel, szalonnasütési hellyel, játékteremmel. Népdalkörünk tagjai tehát a „kínálatból” tudtak választani, csak a rövid ott tartózkodási idő szabott gátat annak, hogy minden szolgáltatási lehetőséget kihasználjunk. A közös kártyacsaták, az asztalitenisz és billiárd játszmák, a kellemes séták, a könnyed bringatúrák, a tartalmas beszélgetések és a hangulatos szalonnasütéssel megspékelt „Nótaest” programja mind-mind hozzájárult ahhoz, hogy népdalkörünk még jobban összekovácsolódott.

A Mályiban eltöltött néhány nap az aktív pihenés mellett, maximálisan biztosította népdalkörünk szakmai továbbfejlődését, hiszen most kipihenten, az előttünk álló fellépésekre nagyobb energia szinttel tudunk felkészülni. Dalainkat szakmailag jobban át tudtuk beszélni, azokat finomítva, és többször begyakorolva, már színvonalasabb módon tudjuk előadni. Nagyon fontos számunkra a szakmai fejlődés, hiszen csak így tudunk lépést tartani a többi népdalkórussal, és folyamatosan megújulva, műsorunkat bővítve egyre színvonalasabb előadást tudunk nyújtani.

Befejezésül a Balassi Bálint Bajtársi Egyesület nevében hálás köszönetet mondunk a Magyar Honvédség Támogató Dandár 3. Kiképzési, Oktatási és Regeneráló Központ Vezetőjének (Demők János úrnak) és az üdülő teljes személyi állományának, hogy az igényes elhelyezéssel és minőségi szolgáltatásukkal biztosították számunkra a szakmai felkészülést és a gondtalan pihenést.

Budapest, 2oo9. június 3.
Készítette:
Sárközi Zoltán nyugállományú őrnagy
a Balassi Bálint Bajtársi Egyesület tagja
(a népdalkör egyik tenor énekese)

A mappában található képek előnézete Mályi 2009