Megkóstoltuk az abasári fesztivált...

2012.06.12

A Nemzetközi Katona-és Bordalfesztiválon is sikeresen szerepeltünk

A Balassi Bálint Bajtársi Egyesület, a honvédelem napjának megünneplése kapcsán, több rendezvényen is képviseltette magát, hogy méltóképpen emlékezzünk azokra a katonákra, akik egykoron dicső honvédként védték a hazát. A magyar szabadságharc tavaszi hadjáratának csúcspontjaként, 1849. május 21-én, a háromhetes ostrom után, a honvédsereg visszafoglalta Buda várát a császári csapatoktól. Ennek a történelmi eseménynek, a 163. évfordulója alkalmából, az országban számos ünnepi rendezvény került megtartásra. A Nemzeti Kulturális Alap, a Honvédelmi Minisztérium és a Mátrai Erőmű Zrt. támogatásával Abasáron került sor, a XVIII. Nemzetközi Katona- és Bordalfesztiválra, amelyre egyesületünk kórusa is meghívást kapott. A kétnapos kulturális rendezvény szorosan kapcsolódott az országos ünnepi programhoz, hiszen egy apró magyar faluban, a meghívott hagyományőrző együttesek, népdalkörök és kórusok mutatkoztak be, ahol katonadalokat énekeltek a nagyérdemű közönség előtt.

A rendezvény helyszínére a BEOSZ által biztosított kényelmes autóbusszal utaztunk le, és mivel hétvége volt, így a fővárosból rövid idő alatt értünk le a Mátra lábánál található apró kis településre. Abasár már i.e. 2500 körül is lakott település volt, jelenleg közel 2600 fő a lélekszáma, és az itt élők életét meghatározza a szőlőművelés, a borkészítés és a XIX. század elejétől az oltványkészítés. A falut félkörben körülölelő Mátra, a község és környékének természeti szépsége, turisztikai jelentősége, és jó minőségű bora évről évre egyre több vendéget csábít ide. A rendezvény központja az Aba Sámuel Általános Iskola területén volt, amely a hétvégére egy nemzetközi kulturális fesztivállá változott át. A hagyományőrző együttesek népviseletbe öltözve, élő népzenei kísérettel léptek fel a tornateremben felállított színpadon, ahol egy 10 perces műsorral mutatkoztak be a fesztivál közönsége előtt. A rendezvény szervezői szívélyes vendéglátással gondoskodtak arról, hogy minden ide látogató és résztvevő jól érezze magát. Az ízletes ebéd biztosítása mellett, a történelmi pincesor borkóstolása is fokozta a hangulatot. A fesztivál területén volt kézműves kirakodóvásár, erdészeti, gobelin, festőművész és fotókiállítás, HM toborzósátor, a gyerekeknek ugráló vár, óriáscsúszda és trambulin. Csapatunk a gumikerekes kisvonatra is felült, melyen utazva láthattuk Abasár településének szerkezetét, nevezetes épületeit, műemlékeit és a hangos tájékoztatóval (narrátor szöveggel) is kiegészítve, megismerhettük a falu jelenét és múltját.

Kórusunk, a kiválóan összeállított műsort az előre megadott időponthoz képest korábban adhatta elő, hiszen a meghívott közel 90 fellépő csoport közül nem mindenki tudott eljönni a fesztiválra. A beköszöntő dalunk után, Naszvagyi Vili, Erkel: Bánk Bán operájából a Keserű bordalt énekelte el, és a refrént, a kórussal együtt már a közönség is énekelte. A rövidre szabott (10 perces) műsorunk előadása során, karnagyunk a közönséget is többször is bevonta a közös éneklésbe, akik lelkesen és örömmel dalolták az ismert katonanóták szövegét. Műsorunkat a fesztivál közönsége vastapssal jutalmazta, és a szervező további színpadi maradást kért tőlünk. Utánunk azonban még több dalkör következett, így azok bemutatkozása elől nem vettük el az időt. A sikeres bemutatkozásnak köszönhetően a rendezvény szervezője kérte, hogy jövőre egy hosszabb időtartamú műsorral lépjünk fel a fesztiválon.

(Sárközi Zoltán)

A mappában található képek előnézete Katona- és Bordalfesztivál Abasáron