Tíz éves a Balassi Kórus

2017.10.27

A Balassi Bálint Bajtársi Egyesület Kórusának
10. születésnapját ünnepeltük

2017. október 27-én ünnepeltük meg egyesületünk számos elismerő díjjal rendelkező Kórusának 10. születésnapját a Stefánia Palotában. A rendezvény díszvendége volt dr. Holló József Ferenc nyugállományú altábornagy, miniszteri biztos, és azt megtisztelték jelenlétükkel a XIII. kerület és több bajtársi egyesület vezetői, képviselői. Örömünkre szolgált, hogy a jubileumi rendezvény telt házat vonzott.
Kórusunk két baráti kórust hívott meg vendégfellépésre a Szentendrei Kossuth Lajos Nyugdíjas Klub Ezüstfény Együttesét és a Tatai Honvéd Bajtársi Klubtól az Őszirózsa Dalkört. (Sajnos a tatai vendégek egy közlekedési baleset miatt csak a műsor befejezése után érkeztek meg.)
Rendezvényünk narrátora a Kórusunk szervezője és annak ma is vezetője, Magócsi Zoltán nyá. ezredes volt, aki az első mondataiban köszönetet mondott a házigazdánknak, a Honvéd Kulturális Központ vezetésének és a patrónusunknak, Budapest, XIII. kerület Önkormányzatának, majd – a jelenlévők nagy örömére – ismertette, hogy a CAOLA-ALFA Kozmetikai Zrt. és a Salix-Med Kft. 200-200 ezer forint összegű adománnyal köszöntötte a Kórusunk 10. születésnapját.
A bevezető zárásaként a résztvevők megemlékeztek a Kórus azon tagjairól, akik az elmúlt 10 esztendő során elhaláloztak: Bacsárdi Sándorról, Kulcsár Zsókáról, Kun Józsefről és Makk Gyuláról.
A műsort a Balassi Kórus és az Ezüstfény Együttes a közösen elénekelt – nagy tetszést kiváltó – Viva la musica című kánonnal nyitotta meg karnagyunk Naszvagyi Vilmos vezényletével.
A megnyitó dalt követően a 2004-ben alakult, a katonadal kultúra kutatásban és előadásban már nevet szerzett szentendrei Ezüstfény Együttes adta elő a műsorát. A műsornak igazán különleges momentuma volt, hogy a vezetőjük, Séra Anna hegedűn kísérte és egyben vezényelte is a kórust, Kovács Imre pedig citerán kísérte a dalokat. Az együttes műsorának végén – a közönség nagy részének meglepetésére – az Ezüstfény Együttes szólistája, a Nótáskapitány állt a kórus elé, a szebbnél szebben elénekelt katonadalaival.
A pódiumcserét kihasználva a narrátor, Magócsi Zoltán felsorolta tíz éves múltjuk előző 74 fellépésének több kitűnő helyszínét és az ott kapott igazán nagyszerű elismeréseikből is néhányat.
Az est fénypontja a Balassi Kórus fellépése következett! Műsorukat Naszvagyi Vilmos és felesége, Zsuzsanna felváltva vezényelték, a zongoránál pedig a kórusunk állandó kísérője, Ráthy József ült.
A műsor első részében elhangzott a Budai Ilona gyűjtéséből való erdélyi népdal, az „Isten áldja meg a magyart”; majd a II. világháború előtt és alatt gyakran dalolt „Erdő, erdő sűrű sötét erdő...” című népdal. Ezt követte – a Kodály Emlékévnek is tisztelegve – a Kodály Zoltán Háry János c. daljátékából is jól ismert „A jó lovas katonának” című népdal, szólót énekelt: Kozári János. Majd Andrássy Tivadarné grófné Krasznahorka büszke vára… című szerzeménye következett, szólót énekelt: Kozári János és Kálmán István. A műsor első része Dobray István: Sármelléki népdalok című feldolgozásával zárult.
A műsor második részében Kálmán Imre Cirkuszhercegnő című operettjéből Mister X belépőjét énekelte el dr. Kálmánffy Ferenc barátunk, amit Bárkányi-Horváth Éva zongoraművész kísért. A szólófellépést követően Kórusunk elénekelte Erkel Ferenc Éljen a Haza című háromszólamú kórusművét. A jelenlévőknek igazán emlékezetes volt az indián naphimnusz, az El Condor Pasa; majd Verdi Nabuccójából a Rabszolgák kórusdalát hallhattuk. A hivatalos kórusprogram végén – a közönség nagy-nagy tapsa mellett – eredeti nyelven elénekelték karnagyunk kedvenc dalát, a Forró szél című film közismert slágerét, a Surda dalt.
A műsor után a Balassi Egyesület Elnöksége nevében Galló István elnök a kórus 16 alapító tagjának emléklapot és névre szóló ezüstözött emlékérmet adott át. Nevezetesen: Naszvagyi Vilmos karnagynak, aki a mai napig a Prima Primissima díjjal kitüntetett Honvéd Együttes Honvéd Férfikarának énekese (Sajnálatunkra ő az érem átvétele után távozott, mert a Férfikarnak fellépése volt a Magyar Tudományos Akadémián.); Naszvagyi Vilmosné, Zsuzsanna karnagynak; Magócsi Zoltán kórusvezetőnek; dr. Kálmánffy Ferencnek, a Honvéd Férfikar volt énekesének; dr. Bán Károlynénak; Csetényi Lászlónénak; Domokos Józsefnek; Fekete Mihálynak, a Honvéd Férfikar volt énekesének; Homola Csabánénak; Katranicz Lászlónak, a Honvéd Férfikar volt énekesének; Kálmán Istvánnak, a Honvéd Férfikar volt énekesének; Kozári Jánosnak, a Honvéd Férfikar volt énekesének; Ruggierné Darázsi Évának; Szántai Istvánnénak és Szűcs Istvánnénak. Elnökünk a Kórus minden tagjának emléklappal köszönte meg a végzett munkát, majd Balassi Emlékplakettet adományozott a Stefánia Palotának és Balassi Pajzsot a Szentendrei Klubnak és az Együttesnek. Minden érintett megkapta a kórus 10 éves történetéről készült emlékkönyvet.
A nagy sikernek és a közelgő vacsorának szólóan a kórus ráadásként néhány bordalt énekelt a közönség kíséretével.
Vacsorázni az ünneplő közönség levonult a Palota alsó termeibe. Az ünnepi vacsora előtt dr. Holló József nyá. altábornagy, miniszteri biztos mondott szívhez szóló pohárköszöntőt, melynek végén átadta a Honvédelemért Kitüntető Cím Babérkoszorúval ékesített fokozatát Szekeres István nyá. dandártábornoknak, a Balassi Egyesület tiszteletbeli elnökének.
Ezek után baráti beszélgetés mellett elfogyasztottuk a felszolgált menüket, a konyha kitűnő vacsoráját.

Tudósító: Vámosi János

Az eseményről készült fényképek után a fotókiállítás képei is megtalálhatók a Galériában.

A mappában található képek előnézete Tíz éves a Balassi Kórus