20 éves a Balassi Bálint Bajtársi Egyesület

2009.11.25
 November 20-án a Maléter Pál Laktanya Színháztermében ünnepelte megalakulásának 20. évfordulóját a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetségének egyik legsikeresebben működő tagegyesülete, a Balassi Bálint Bajtársi Egyesület.  Kép
A mintegy 75 fővel megalakult társadalmi szervezet ma már több, mint 200 taggal büszkélkedhet: tagjai között nemcsak nyugállományú katonák és családtagjaik, hanem aktív szolgálatot teljesítő katonák is megtalálhatók, ezzel is hangsúlyozva a generációk közötti szolidaritás fontosságát, a honvédelem ügyének szolgálatát és társadalmi presztízsének jelentőségét.Kép
Az ünnepség a Balassi Kórus színvonalas műsorával kezdődött, majd az Egyesület alapító, egyben tiszteletbeli elnöke, Dr. Herczog Ottó nyá. ezredes elevenítette fel az elmúlt 20 év emlékeit, történéseit. Köszöntőjében kiemelte, hogy az egyesületi tevékenység egyfajta kapocs múlt és jelen között, nemcsak a tartalmas és hasznos kikapcsolódás eszköze, de lehetőség a honvédséghez való kötődés elmélyítésére, az eszme- és tapasztalatcserére is. Hiszen, - mondta az alapító elnök - azok, akik a  hadseregben éltek, halálukig elválaszthatatlanok a hadseregtől.

KépAz emlékező gondolatok után az Egyesület jelenlegi elnöke,  Szekeres István nyá. dandártábornok beszélt a jelen és jövő feladatairól. Az elnök beszédében szólt az Egyesület szerteágazó tevékenységéről: beszélt a csapatlátogatásokról, az aktív szolgálatot teljesítő katonákkal való eszmecserék tapasztalatairól, a honvédelem társadalmi hasznosságának bemutatását célzó törekvéseikről, az Egyesület katonai történelmi-történeti hagyományok megőrzésében és ápolásában játszott szerepéről, a nyugállományú katonák és élethelyzetük iránti elkötelezett szolidaritás fontosságáról. Az Egyesület mára már nemcsak tekintélyes tagsággal, hanem jelentős nemzetközi kapcsolatokkal is rendelkezik. Ezt bizonyította a szlovén, szlovák és a román társszervezetek delegációinak részvétele az ünnepségen. Az elnök szavai szerint az alapítástól eltelt húsz év igazolta a törekvéseik helyességét, hiszen az Egyesület nemcsak baráti-bajtársi közösséget épít, hanem sikeresen vállal részt a honvédség céljainak megértetésében és elfogadtatásában is.  Kép

A jubiláló Egyesületet Tömböl László mk. vezérezredes, a HM Honvéd Vezérkar főnöke levélben köszöntötte. A köszöntő gondolatok hangsúlyozták az Egyesület honvédelem ügyét támogató célkitűzéseinek jelentőségét, állhatatos ügyszeretetét és a nyugállományú katonákra figyelés számtalan megnyilvánulási formKépáját.  A hazai és külföldi meghívottak köszöntő beszédeit követően a BEOSZ Észak-alföldi Régió vezetője zászlószalagot kötött az Egyesület zászlajára, majd elismerések átadására került sor. Ezt követően egy szórakoztató videoösszeállítást láthattak a vendégek az Egyesület életéről, majd a Honvéd Együttes műsorát tekinthették meg. Az ünnepi rendezvényt ebéd, majd kötetlen, baráti beszélgetés zárta.

Kép és szöveg: Szabóné Szabó Andrea alezredes
HM Személyzeti Főosztály, kiemelt főtiszt