200 éve született Arany János

2017.04.06

2017. április 6-án, a XIII. kerületi Civilek Házában ismét sikerült megvalósítani egy komoly kihívást jelentő feladatot Egyesületünk kórusának és zenés irodalmi körének, a Feltételes Megállónak. Emlékezzünk meg egy közös zenés-verses műsorral Arany János születésének 200. évfordulójáról – szólt a kihívás.
Homola Irénke beindította – szakmai ismereteire és tapasztalataira támaszkodó – fantáziáját és összeállított egy műsortervet, nem véletlen, hogy ő lett a megemlékezés szerkesztő-rendezője. Megkezdődött a felkészülés.
Tekintettel a március 14-ei ünnepi műsorunkra nem sok idő maradt az április 6-ai fellépésig, de mindenki akarta, hogy sikerüljön. A próbákon összecsiszoltuk, helyenként (ha elkerülhetetlen volt) módosítottuk a műsort. Már az utolsó próbán is látszott, hogy nagyon jól sikerült, nagyon tartalmas a mintegy 50 perces összeállítás.
Nem rajtunk múlt, hogy az eredeti tervet nem sikerült maradéktalanul megvalósítani, még a fellépés délelőttjén is változtatni kellett a szereposztáson. Két művész ugyanis nem tudott eljönni: a vendég Csórics Balázs színművésznek be kellett ugrani beteg színésztársa helyett, karnagyunkat Naszvagyi Vilit pedig nem tudta nélkülözni a Honvéd Férfikar a munkából.
Az, hogy velük milyen lett volna a siker nem tudjuk, biztosan még nagyobb, de az utolsó szótag elhangzása után, mikor meghajoltunk így is kitört a vastaps. Nagyon jó érzés volt, ez látszik a boldogságot tükröző, mosolygós képeken is. Mindenki közös sikere ez, de álljon itt azok neve, akik szólószerepet vállaltak:

• szerkesztő-rendező, Csórics Balázs helyett beugró versmondó: Homola Irénke,
  • a szépen szóló kórust vezette és Vili helyett verselt: Naszvagyi Zsuzsanna,
  • a zongoránál, szokás szerint: Ráthy József,
  • vendég tárogatós: Nagy Levente, tanuló,
  • versmondók: Dorka József, Wetzel György, Sárközi Zoltán, Kiss Zsuzsa, Csetényi Kati, Gárdos Vilmos, Németh Ferenc (saját zenés feldolgozásban), Pálinkás Andrea, Mikuska Janka, Katranicz László, Kálmán István, Szántai Éva, (és néha az egész kórus),
  • szólót énekeltek: Kozári János, Gyulai Erzsi, Kálmán István,
  • narrátor: e sorok írója.

Bízom benne, hogy a tapasztalatok későbbi feldolgozása után is az lesz a vélemény, hogy ez egy kész műsor, amivel bátran felléphetnénk máshol is, akár nagyobb közönség előtt. Szerintem állunk elébe, nem leszünk semmi jónak az elrontója.

Magócsi Zoltán

A mappában található képek előnézete Arany János - Emlékműsor