A bajtársiasság negyedszázada

2014.11.21

0001_kis.jpg1989-ben civil szervezetet alapítottunk mi katonák akkor, amikor a civil szervezet, mint fogalom sem volt igazán ismert még hazánkban. Addig hivatalosan jobbára csak társadalmi szervezetek működtek a politika irányítása, felügyelete alatt. 1989. novemberben, nem kevés vívódás, konzultáció után, 74-en elhatározták, hogy az újonnan elfogadott törvény lehetőségével élve szervezetet alakítanak, hogy a szolgálati helyükön kívül is megbeszélhessék közös dolgaikat, szervezetten ki is állhassanak érdekeik mellett. Nehéz, mert bizonytalanságokkal, a szolgálati beidegződés görcseivel terhelt, de mindenképpen cselekvésre serkentő időszak volt. Ezekkel a gondolatokkal kezdte ünnepi megemlékezését Szekeres István nyá. dandártábornok, az egyesület elnöke a Balassi Bálint Bajtársi Egyesület alapításának 25. évfordulója alkalmából 2014. november 21-én tartott ünnepi küldöttgyűlésen.

A rendezvényt, melynek a Nemzetvédelmi Egyetem díszterme adott otthont, megtisztelte jelenlétével Kun Szabó István vezérőrnagy, a HM társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára, aki emlékeztetett: a Balassi Bálint Bajtársi Egyesület hivatása a legnemesebb katonahagyományaink ápolása, a bajtársiasság és a szolidaritás eszméjének őrzése. Kiemelte: az egyesület szolgálata nem csak hagyományaink őrzését és gyarapítását jelenti, hanem azt a segítő szeretetet, amellyel óvják és támogatják beteg, idős és nehéz körülmények között élő társaikat.

Az egyesületet a jubileumi ünnepség alkalmából levélben köszöntötte dr. Benkő Tibor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke. Megalakulásuk óta "példaértékű elhivatottságról tesznek nap, mint nap tanúbizonyságot tagjaik érdekvédelmében, egymásra figyelésben, megromlott egészségű társaik támogatásában, nemzetközi kapcsolataik építésében és ápolásában” – írta köszöntő levelében, melyet Szabó József mk. ezredes, a HVK SZÜCSF-ség osztályvezetője ismertetett.

Rendezvényünkön jelen voltak a HM TKHKF Társadalmi Kapcsolatok Osztály vezetője, a BEOSZ, HOKOSZ elnökei, a BEOSZ több alapító tagja és tiszteletbeli elnökei, alelnökei, több régióvezető, a baráti bajtársi egyesületek elnökei, a MH BHD, a HKNYP parancsnokhelyettesei, az 1. KIK parancsnokhelyettese, a zászlónkat adományozó székhely-kerületünk – a XIII. kerület – önkormányzatának képviselője.

Elfogadták meghívásunkat külföldi vendégeink: a szlovákiai Trencsénből érkezett delegáció tagjai: Forgács Péter ny. ezredes úr, az egyesület elnöke és munkatársai, Bitera Jenő és Bacskai Béla ny. alezredes bajtársak, régi kedves barátaink, valamint a csehországi Olomouc-ból érkezett delegáció tagjai: Vladimír Krušina ezredes úr, az egyesület elnöke és munkatársai, Róbert Gärtner mk. alezredes és Anička Růžičková asszony.

Természetesen ott volt a rendezvényen egyesületünk nagyon sok tagja, hiszen csaknem 160-an ültünk a díszteremben.

A köszöntők és az ünnepi megemlékezés után kórusunk tagja, Németh Ferenc adta elő a „Balassi imája” című verset saját gitárkísérettel, amit a számos elismerés átadása, és zászlószalagok kötése követett.

A hivatalos részt követően a Honvéd Együttes műsorát élvezhették a jelenlévők, majd egyesületünk elnökének pohárköszöntője után a bőséges állófogadás ízletes étkeinek elfogyasztása és ezzel együtt kötetlen beszélgetés zárta a jubileumi rendezvényt, melyről hírt adott a honvedelem.hu is.

szerk.

A mappában található képek előnézete 25 éves a Balassi Bálint Bajtársi Egyesület