Az 1848-49-es forradalomra és Görgei tábornokra emlékeztünk

2016.03.22

A Balassi Bálint Bajtársi Egyesület - együttműködésben a Hadtörténeti Intézet és Múzeummal – 2016. március 22-én megemlékezést tartott az 1848-49. évi forradalom és szabadságharcról, a haza szabadságáért és függetlenségéért vívott harcra megalakult Honvédség küzdelmeiről, valamint a honvédsereg kiemelkedő hadvezéréről, a 100 éve elhunyt Görgei Artúr tábornokról.
A rendezvényen mások mellett részt vettek a Bem József Bajtársi Egyesület és a Felderítők Társasága Egyesület tagjai, valamint a Szentendrei MH Altiszti Akadémia, illetve a Hadkiegészítő Tagozat képviselői is.
A rendezvényt Szekeres István nyá. ddtbk. a Balassi Egyesület elnöke nyitotta meg, majd a Balassi Egyesület Irodalmi Körének néhány tagja – zenei kísérettel - Kossuth nótákat adott elő, Dorka József pedig Petőfi Sándor Csatadal című versét mondta el.
A megemlékezés érdemi szereplője dr. Kedves Gyula hadtörténész ezredes volt. A résztvevők meglepetésére, majd megelégedésére az előadótól nem a történelmi események szigorú sorrendjét, hanem a történelmi körülmények roppant bonyolult összefüggéseit, Kossuthnak és Görgeinek az eseményekben betöltött szerepét, egymásra utaltságuk körülményeit és – a körülmények miatt - nagyon megnehezült kapcsolatrendszerét ismerhették meg. Természetesen jó volt szembesülni a kitűnő képességű hadvezér gondolkodásmódjával, emberi jellemével és meggyőződéses hazaszeretetével, meg azzal, hogy mennyi gyötrelmet okoztak neki az orosz és szerb, valamint a császári katonai tevékenységek kezelésének hadvezetési gondjai, meg az, hogy Görgei tábornok, majd hadügyminiszter mennyire tudott hinni a korabeli magyarság polgári forradalmi céljai igazságosságában és győzelmének lehetőségében, egészen 1849 májusa derekáig.
Az előadás végén az előadó a felmerült kérdésekre válaszolt.

Szöveg: Vámosi János
Fotó: Kiséri-Nagy Ferenc