Balassi a Dagályfolkon

2017.08.27

A hagyományoknak megfelelően ebben az esztendőben is augusztus utolsó vasárnapján került megrendezésre a XIII. kerület egyik legnépszerűbb szabadtéri rendezvénye, az önkormányzat nyári kulturális rendezvénysorozatának záró eseménye, az Angyalfolki Utcabál. A két és fél évtizedes múltra visszatekintő, egész napos szórakoztató program eredetileg Angyalföldi Utcabál címmel várta a kerület lakosságát, a névváltoztatással a szervezők a rendkívül gazdag népművészeti programokra kívánták felhívni a „bálozók” figyelmét.
A rendezvényen a Balassi Bálint Bajtársi Egyesület és a Lokálpatrióták Egyesülete is képviseltette magát. Hagyományainak megfelelően egy fegyver kiállítással és Erdős László nyá. ezredes által szervezett veteránautó kiállítással. Mindkét stand nem csak az idős generációt, hanem a fiatalokat is vonzotta, mely egyúttal a Honvédség irányába folyó toborzó munka részét is képezte.
A hivatalos program a fellépő népi táncegyüttesek és zenekarok tíz órára meghirdetett zenés-táncos felvonulásával kezdődött, eközben, a Dagály utcai könyvtár szomszédságában lévő területen már reggel hét órakor nagy volt a sürgés forgás: a főzőversenyen induló csapatok foglalták el kijelölt helyeiket, megkezdődött az alapanyagok előkészítése. A főzőversen egyik résztvevője a helyi Lokálpatrióták-Balassi közös csapata volt, ahol a sajátos főzőszerkezet, a "gulyáságyú" számos vendéget vonzott. Összesen tizenkét csapat tizenkét különböző étellel versenyzett a dobogós helyekért, ezt a változatosságot tükrözte az eredményhirdetés is, ahol megtudhattuk, hogy közös csapatunk, Erdős László, Nagy Istvánné Mara, Magócsi Zoltán és Rózsay Miklós vezényletével az első helyezést érte el. A verseny után a 60 adag Jókai bablevesnek - melyről Asztalos Gergely, a híres Vakvarjú étterem vezetője, a zsűri elnöke is a legnagyobb elismeréssel szólt - nem volt ideje kihülni.
A 25. Angyalfolki Utcabál az esti órákban Ferenczi György és a Rackajam együttes koncertjével, majd az azt követő tombolával, és prímás találkozóval érte el tetőpontját.

Erdős László

A mappában található képek előnézete Balassi a Dagályfolkon