Biztonságpolitikai fórum a Balassi Bálint Bajtársi Egyesületben

2016.06.07

2016. június 7-én Dr. Tálas Péter kandidátus, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi és Európai Tanulmányok Karának a dékánja „Migráció, menekültválság és biztonság” címmel tartott előadást és vezetett fórumot a Balassi Bálint Bajtársi Egyesület szervezésében. A fórumra meghívást kaptak a Balassi Egyesülettel együttműködő társszervezetek: a Bem-, a Felderítők-, valamint a Békefenntartók Egyesületei.
Az előadás során a résztvevők átfogó képet kaptak a 2015. évben nyomasztóvá vált európai migráció összefüggéseiről, a válsághelyzetet motiváló okokról, valamint a megoldás lehetőségeinek valamennyi, számba vehető tényezőjéről. A hallgatóságban tudatosult az, hogy nem lehet egyszerűen közös nevezőre hozni ezt a folyamatot, mert ma már ebben az emberáradatban nemcsak a polgárháborús menekültek tömegei jelennek meg, hanem - megélhetési okok miatt - a közel-keleti, az afrikai, valamint az un. poszt-szovjet társadalmak lakóinak sokasága, valamint már itt vannak a soraikban a klíma-migránsok tömegei is.
Az előadáson a résztvevők szembesültek azzal, hogy a helyzet eseményeit – mindezidáig - a fejlett ipari országok nem jól kezelték, s nem időben, nem megfelelően léptek, melyben szerepe volt annak is, hogy a kialakuló események és folyamatok nem egyformán érintették a különböző térségek országait, ezen kívül bizonyos országok a kialakuló migránsválság folyamatában a saját sérelmeiket is kezelni akarták, egyedi módon. Továbbá az is meghatározó tényező a történésekben, hogy nagy érdekkülönbségek voltak és még ma is vannak a válságövezeti határ-országok, a menekült áradat vonulásának országai, valamint a befogadó / befogadni kényszerülő országok között.
Nem volt teljesen új felvetés a hallgatóság számára, de mégis nagyon elgondoltató volt, hogy ez a menekültáradat az elkövetkező években, évtizedekben csak tovább folytatódhat a még meglévő válságövezeti okok és pld. az afrikai túlnépesedés miatt, hiszen, ha ott nem teremtődik meg a népesség megtartásának a feltétel-rendszere, akkor az emberek újabb milliói indulhatnak el a fejlett ipari országok irányába. Az meg egy másik aspektusa a kérdésnek, hogy Nyugat Európa országaiban - az ottani demográfiai gondok miatt - a közép-kelet európai országok fiatal, kreatív és képzett tömegeinek a jobb megélhetés reményében nyugatra történő intenzív kivándorlása is elvárt befogadási indokoltságot teremt még a továbbiakban.
Az előadás során a hallgatóság számára egyértelművé vált, hogy a XXI. századunk migrációs problémáit úgy kell kezelni, megoldani, hogy egyrészt a válságövezetekben kell nemzetiségi- és hatalmi megnyugvást teremteni, még olyan áron is, hogy a fejlett ipari országok komoly anyagi eszköztámogatásokat nyújtanak ezen válságövetek elszenvedői és az un. határ-országai számára.
A fórum második részében a hallgatóság tagjai közül többen véleményt nyilvánítottak és kérdéseket intéztek az előadó, Dr. Tálas Péter professzor úrhoz.

Vámosi János