Cseh bajtársak látogatása Egyesületünknél

2016.07.29

Pontosan egy évre rá – amikor nálunk járt az Olomouci (Olmützi) Egyesület delegációja –, 2016. 07. 27-én ismét megtisztelte egyesületünket látogatásával a cseh bajtársi/baráti egyesület, most a 9 fős elnöksége, Krusina Vladimír ny. ezredes, elnök vezetésével. Sajnos, csak három napra jöttek, így igen sűrű programmal szolgáltunk nekik. A találkozás első helyszíne a fogadó ebéd volt, a Stefánia Palota különtermében, amit a részvételével megtisztelt, és köszöntötte a vendégeket a BEOSZ elnöke, Hazuga Károly ny. altábornagy úr.

A vendégek ezt követően ellátogattak Egyesületünk irodájába, ahol egy kávé mellett az együttműködés tapasztalatait, az ez évi és távlati feladatokat beszélték meg elnökségünkkel. A tanácskozást követően Szekeres István egyesületi elnök, valamint Galló István, Pintér Ferenc elnökhelyettesek és Hoffmann Ernő elnökségi tag kalauzolásával Parlament-látogatásra mentek. A délután folyamán – a vendégek nagy tetszésére – egy kényelmes séta volt a néhai Nyulak szigetén, a mai Margitszigeten, ahol meghallgatták a zenélő szökőkút vizes-zenés összhangzatú produkcióját is.

A második napot a vendégeink a helybéli Péter László és Fenyvesi Péter ny. ezredesek kalauzolásával, továbbá a Balassi Egyesületünk elnökségi tagjai kísérésével Szentendrén töltötték. Első élményként és katonák számára igen sok tapasztalatot biztosítva házigazdánk, Holp György ezredes, parancsnokhelyettes vezetésével az Altiszti Akadémia életével, s az intézet múltját bemutató muzeális emlékekkel ismerkedtek. Sajnos, a vihar elmosta a városnéző programot, így az ebéd után – Erdős László önkormányzati képviselő tagunk közreműködésével – a XIII. kerületi, Gidófalvy Lakótelep Lakóközösségi Nap rendezvényére nyert betekintést a vendégsereg és kísérete.

A csoport harmadik napi programja a Várba vezetett, ahonnan először a vendégeink megtekinthették a pesti- és a budai panorámát, majd a Hadtörténeti Intézet és Múzeum első világháborút bemutató kiállítótermeivel, emléktárgyaival ismerkedhettek. A nap szép és szintén tartalmas része volt idegenvezető kalauzolásával a várbeli séta, ahol vendégeink megismerkedhettek a vár történelmi és mai nevezetességeivel, szépségeivel. A kiállítás, valamint a vár bemutatásáért köszönet a Múzeumi Titkárság és Múzeumpedagógia osztály munkatársainak. Ez a nap és a cseh vendégeink programja is ebéddel, a Stefánia Palota különtermében ért véget, aminek különös színfoltja volt a jelképes, de annál meghittebb és kölcsönös baráti ajándékozás. Az ismételt találkozás reményében búcsúztunk el egymástól.

Vámosi János

A mappában található képek előnézete Cseh Egyesület látogatása - 2016. 07. 27-29.