Fórum - A magyar hírszerzés 100 éves története

2018.10.04

Dr. Tömösváry Zsigmond nyugállományú dandártábornok könyvbemutatóval egybekötött előadása „A magyar hírszerzés 100 éves története” címmel, a Felderítők Társasága Egyesület és a Balassi Bálint Bajtársi Egyesület közös szervezésében.

2018. október 4-én, szokott I. emeleti tanácstermünk (Budapest, Kerepesi út 29/B) megtelt közönséggel. Nagy érdeklődéssel fogadtuk a volt tiszttársat, kollégát, dr. Tömösváry Zsigmond nyá. dandártábornokot.
Nagyon jó volt a felvezetés, melynek során megtudtuk, hogy 1918-tól - ennek a tevékenységnek a létrejöttétől - a katonai felderítés, a katonai hírszerzés és katonai elhárítás tevékenysége egy szervezet keretében folyt. Majd ezek önálló életet éltek, olykor úgy is, hogy volt, amikor a különböző területek más, honvédelmi- és belügyi minisztériumokhoz tartoztak, míg az újra egyesülésük következett be. Ennek a legutolsó dátuma 2012. január elseje volt, amikor a Katonai Biztonsági Hivatal és a Katonai Felderítő Hivatal Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálatként folytatta tovább a tevékenységét.
Tömösváry tábornok bajtársunk, akinek tollából nemrég jelent meg a második, s nemcsak az un. katona léleknek igazán érdekes könyve „A hagymakupolák árnyékában” címmel, az igen gazdag életútja felidézésével ismertette a napjainkban 100. évfordulóját tartó, igazán különleges szakmai tevékenység nyilvánosan is megismerhető fázisait, epizódjait. Közben kitért azokra a történésekre, mozzanatokra is, amely az adott, általa is bejárt országok (utódállamok) belső politikai és gazdasági viszonyait jellemezték és ma is determinálják.
Örülünk, hogy ott lehettünk ezen a különleges fórumon, mely a hallgatóság köreiből többek által feltett kérdésekre adott válaszokkal fejeződött be.

Tudósító: Vámosi János,
BBBE elnökségi tag