Holokauszt Emlékév - 2014

2014.10.17

A Balassi Bálint Bajtársi Egyesület és a XIII. kerületi Lokálpatrióták Egyesülete a Holokauszt Emlékév alkalmából közös megemlékezést tartott a Civilek Házában.
A házigazda Lokálpatrióták elnökhelyettese Erdős László köszöntötte az egybegyűlteket, majd a Balassi Egyesület elnöke, Szekeres István ny. ddtbk. vette át a szót. Elmondta, hogy idén több alkalommal emlékeztünk a holokauszt áldozataira és még lesz a közeljövőben ilyen rendezvényünk, nagykállón és Nyíregyházán.
A holokauszt történelmi tényei és tanulságai címmel dr. Kovács Tamás a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára főosztályvezetője tartott érdekes, összefoglaló tájékoztatást, majd egy túlélő személyes beszámolója következett volna, aki azonban, mint a narrátor elmondta, még most, ennyi idő után sem tudta vállalni a nagyobb hallgatóság előtti emlékezést.
A rendezvényt a Balassi Kórus emlékműsora zárta: Mikuska Janka versét elmondta Dorka József, majd a Szól a kakas már című népdal "kállói változata" és a Buchenwaldi riadó következett. Gyulai Erzsi énekelte nagy átéléssel Marlene Dietrich Hova tűnt a sok virág című dalát, amit a Nabucco kórusrészlete követett, majd Homola Irénke mondta el A háború üzenete című versét és a kórus Dvorak Égi szent béke jöjj című kórusművével zárta a programot.

A rendezvény hivatalos részén kívül a házigazda, a Balassi elnöksége és a kórus megbízott vezetője köszöntötte a kórust abból az alkalomból, hogy ez volt az 50. fellépés. Még sokszor ötven kövesse a mait.

A mappában található képek előnézete Holokauszt Emlékév - 2014