Ismét a Honvédkórházban voltunk

2017.04.05

A Balassi Bálint Bajtársi Egyesületünk, a Budapesti Nyugállományú Klubbal együttműködésben, 2010. év novemberétől szervezi a Honvédkórház igazán konstruktív és leginkább nélkülözhetetlen közreműködésével az úgynevezett egészségügyi fórumokat. Így, a 2017. április 5-én megtartott ilyen orvosi fórumunk már a 26. volt a sorban.
Most – tekintettel a tagjaink éltes korára, immár második alkalommal - Dr. Komócsin Márta orvos alezredest, a Budakeszin működő MH EK Honvédkórház II. Krónikus Utókezelési Osztályának osztályvezető főorvos asszonyát köszönthettük és hallgathattuk meg a Honvédkórház tanácstermében, egy vetített képes előadás keretében.
Természetesen, most is az időskor általános egészségügyi problémái voltak az előadás középpontjában, de örömünkre szolgált, hogy a Főorvos asszony az előadása befejező szakaszában informált bennünket a Verőcén korábban regnáló krónikus intézmény végnapjairól és arról is, hogy az ott működő 45 ágyas lehetőség – az átköltözést követően – Budakeszin mára 75 ágyassá bővülhetett. Nagyon tetszett az egészségügyi fórumon részt vett több mint 50 fős hallgatóságnak a Komócsin főorvos asszonynak az az indító mondata, hogy a mi civilizált világunkban bizony az életkor megnőtt, de ezzel együtt nem növekedett arányosan az egészségben eltöltött életszakasz. Tehát, emiatt is kell felelősséggel foglalkoznia az orvoslásnak ezzel a korosztállyal.
Nagyon újszerű volt számunkra az előadáson felvázolt legújabb-kori kronológiai és biológiai kor összefüggések bemutatása, ahol már pld. az 50-60 év közötti korosztály az áthajlás korba lett sorolva, majd ezt követi 60-75 év között az idősödés kora, s csak ezután számítódik a 75-90 évek között az időskor, majd ezután következik az aggkor.
Ez előadás során megtudtuk azt is, hogy a biológiai életkor függ az egészségtől, a testi erőnléttől, a szellemi frissességtől, a külső megjelenéstől (bőr, haj, szőrzet, testtartás, járás), valamint az érzékszervek állapotától (látás, hallás, szaglás, ízlelés), s nem utolsó sorban a belső szervek (szív, légzés, emésztés, kiválasztás, mozgás) állapotától.
Ám, megtudtuk azt is, hogy az öregedés folyamatában azért vannak élettani változások is, mert – az évek múlásával - változik az embernél az alkalmazkodási képesség, az izomerő, a fájdalom-küszöb, a vérnyomás, valamint a szervezet reprodukciós képessége is.
De azt is megtanultuk az előadás során, hogy minden nap történik valami, amiért újra érdemes élni és küzdeni, még nekünk is.
Hmmm… Mi - az idősödő, un. éltes-korúak - sajnos csak most, a szakmai előadás végén szembesültünk azzal a konfuciusi gondolattal, hogy: „Válassz olyan foglalkozást, amit szeretsz, és akkor soha többé nem kell dolgoznod!” De egyértelmű, hogy ezt a bölcseletet majd igyekszünk az unokáinkba átplántálni, hogy ők már eszerint válasszanak szakmát, hivatást, s ezek szerint éljenek a továbbiakban.
Természetesen érdeklődéssel figyeltük a Főorvos asszony előadásának azt a részét is, mely a Budapest határában, Budakeszin működő Utókezelési Osztálya tevékenységéről és az ottani életlehetőségekről mondott. Örömmel hallgattuk, hogy nem csak az ott elhelyezett személyek gyógyszerezéséről, egészségi állapotuk megőrzéséről és ápolásáról, hanem az ottani életük során helyben bekövetkező ünnepeikkel is törődnek. Legyen az Karácsony vagy Húsvét és más ünnep. Jó volt hallani, hogy ezeknek a lebonyolításában és anyagi finanszírozásában az alapítványi kapcsolataik nagyon a segítségükre vannak.
Megtudtuk azt is, hogy az Intézményben jó a csapat és jó a vezetőség.
A betegfelvétel az igényjogosultaknak – kivizsgált állapotban – előjegyzés alapján történik. Az ott tartózkodás pedig általában 3-6 hónapos időintervallum lehet. Ezt követően – konkrétan 6 hónap után - a további ápolást, gondozást kérelmezni kell és a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ parancsnoka engedélye után az ellátás, a jogszabályoknak megfelelően, fizetőssé válik, melynek összege 800,-Ft naponta.
Az előadás során azt is megtudtuk, hogy – a rendelkezésre álló orvosi karon felül - 25 betegenként egy nővérrel és egy segédápolóval tudják megoldani az igen felelősségteljes gondozási és ápolási feladataikat.
Sajnos, az intézetben is van várólista és attól csak igen sürgős egészségügyi esetben tudnak eltérni.
Az előadás végén a főorvos asszony mindenkinek érdemben válaszolt a hozzá feltett kérdésekre.
Nagyon szépen köszönjük a Honvédkórháznak és leginkább Dr. Komócsin Márta orvos alezredes főorvos asszonynak az igazán kielégítő foglalkozást.

Vámosi János, elnökségi tag

A mappában található képek előnézete Ismét a Honvédkórházban voltunk