Nagykálló, Nyíregyháza - Holokauszt 70

2014.10.28

A Balassi Egyesületnek a Holokauszt 70. évfordulójához kötődő megemlékezés-sorozata október 28-án Nagykállóban, majd Nyíregyházán folytatódott.
Nagykállóban, a zsidó temetőben emlékköveket helyeztünk el Barna András, egykori munkaszolgálatos, holokauszt túlélő sírhelyén. A temetőben Barna András unokája kalauzolt bennünket, és beszélt a családi hagyományban élő emlékeiről.
Utunkat folytatva Nyíregyházán a 6. Katonai Igazgatási és Érdekvédelmi Irodánál fogadott minket házigazdánk, Tóth Sándor nyá. ezredes, a Nyíri Honvéd Egyesület elnöke, a BEOSZ régióvezetője. Az irodától a megemlékezés helyére, a zsinagógába gyalog folytattuk utunkat.
Tóth Sándor, aki a helyi katonai hagyományok és a holokauszt katonai vonatkozásainak avatott kutatója, köszöntötte a megjelenteket, majd megtartotta megemlékezését. Előadásában vázolta Nyíregyháza zsidó lakosságának történetét a kezdetektől 1944-ig, embertelen elpusztításukig, s kitért a zsinagóga történetére is. Beszédében emlékeztetett arra, hogy egy elembertelenedett korban, a deportálásokban, kivégzésekben tevékenyen részt vevő honfitársaink mellett számosan megőrizték emberségüket. Nyíregyházán is voltak segítő szándékú humanisták, köztük embermentő katonák is, ők a Világ Igaza kitüntetésben részesültek.
A programnak megfelelően, a megemlékezést követően a Balassi Kórus következett, emlékműsorunk mély érzelmeket váltott ki, lelki-szellemi azonosulás tükröződött az emlékezők szemében.
A közös ebéd elfogyasztása után a volt HEMO-ban találkoztunk a nyíregyházi bajtársi egyesületek tagjaival, meghallgattuk a helyi kórus nagyon szép I. világháborús katonadal-összeállítását. Tóth Sándor egy szép emléktárggyal ajándékozott meg bennünket, Szekeres István nyá. ddtbk., megköszönve a vendéglátók kedvességét, a Kórus I. világháborús emlékműsorának DVD-jét ajándékozta a házigazdáknak. A terveink között ugyan szerepelt Nyíregyháza nevezetességének, jóhírű vadasparkjának meglátogatása is, de erre az idő rövidsége és a korai sötétedés miatt már nem került sor. Autóbuszra szálltunk és sok élménnyel gazdagodva hazatértünk.
Köszönjük barátainknak, Tóth Sándornak és a Nyíri Honvéd Egyesületnek a szép napot.

A mappában található képek előnézete Nagykálló, Nyíregyháza - Holokauszt 70