Szlovák bajtársainknál Trencsénben

2014.10.09

Egyesületünk – éves tervének megfelelően – 2014. október 8-9-én, a Szlovák Katonák Szövetsége Trencséni Klubjának meghívására Trencsénbe látogatott. Autóbuszunk reggel hétkor indult a Kerepesi út 29/B elől.
A trencséni Klub impozáns épülete előtt Forgách Péter (Plk.v.v.Ing. Peter Forgach), a helyi klub elnöke, Bitera Jenő (Bitera Eugene) titkár, Hájková Erzsike (Hájková Alzbeta), Hozman Gáspár (Hozman Caspar důchodu Generál Major) és Bácskai Béla (Backai Vojtech) programszervező-tolmács-idegenvezető barátunk fogadtak bennünket. Mivel kis késéssel érkeztünk, azonnal a szállóhoz mentünk, elfoglaltuk a szobákat és Forgách Péternek, a helyi klub elnökének köszöntője után elfogyasztottuk az ízletes ebédet.
Délután ellátogattunk Trencsénteplicbe, ahol megnéztük a helyreállított török fürdőt, sétáltunk a nevezetes fürdővárosban, megnéztük a "Hírességek Hídját", majd hazatértünk és felkészültünk a vacsorára. Vacsora előtt kölcsönös köszöntők hangzottak el a két egyesület elnökei, illetve Svec Tamás, a szlovák szövetség elnöke (Tomas Svec predseda, Zväz vojakov SR) részéről, majd emléktárgyak átadását és szívélyes pohárköszöntőt követően kezdődött a vacsora. Vacsora után finom házi süteménnyel kedveskedett Hájková Erzsike (ő volt Teplicben az idegenvezetőnk is). Ráthy Józsi barátunk zenéje, Gyulai Erzsike dalai fokozták a hangulatot, és a csoport kevésbé fáradt része még táncra is perdült. Kellemes este volt barátaink körében.
Csütörtökön a finom reggeli után Trencsén megtekintésével indult a nap, megnéztük a klubot, melyre méltán büszkék a helyiek. A hatalmas színházterem, a klub egyéb részei mellett alkalmunk volt egy kiállítás megtekintésére, mely a helyi egyesületek festőművészeinek, fotóművészeinek, csipkeverőinek, méhészeinek alkotásait, tárgyait mutatta be. A bátrabbak ezt követően fellátogattak a várba, a többiek kevésbé meredek városnéző túrán vehettek részt. Találkoztunk Rácz Pál (Plk.Ing. Pavol Rácz), a klub korábbi, 2010-ben elhunyt elnöke özvegyével és egyesületünk vezetői meglátogatták Pali barátunk sírját, leróva kegyeletüket.
Ebéd után elhangzott a buszra vezényszó, és átmentünk Pöstyénbe, ahol megtekintettük a haditechnikai múzeum impozáns kiállítását. Itt vettünk búcsút házigazdáinktól és a két nap élményeivel gazdagabban elindultunk haza.

A mappában található képek előnézete Szlovák bajtársainknál Trencsénben