Csapatlátogatáson Pápán

2015. április 8-án, az éves tervünknek megfelelően Pápára látogattunk, arra az MH Pápa Bázisrepülőtérre, amely a 24. Vadászrepülő-ezred, majd az MH 47. Pápa Harcászati Repülőezred megszűnését követően alakult meg. Többéves bizonytalanság után 2008-ban települt ide, a 12 + 2 ország közös elhatározásával elfogadott un. Egyetértési Szerződés alapján a Nehéz Légiszállító Ezred (Heavy Airlift Wing - HAW). 2009. július 18. és október 12. között megérkezett a három hatalmas C-17 Globemaster III. szállítórepülőgép.
Az alakulat múltjával és a Bázisrepülőtér nehéz munkájával Viczai Zoltán alezredes, törzsfőnök ismertetett meg bennünket. Betekintést nyerhettünk abba, hogy a nyelvi nehézségek ellenére is lehet működőképes, sőt sikeres egy szervezet, beleláthattunk a szervezet előtt álló fejlesztési feladatokba, a barátságtalan idő ellenére megtekintettünk több létesítményt, hatalmas hangárt, ultramodern tűzoltóautót, és láthattuk az egyik óriást is, amint gyakorlás közben fel- és leszállt. Látogatásunk a bázison egy nagyon finom ebéddel zárult. Köszönjük törzsfőnök úrnak és munkatársainak, hogy sok-sok feladatuk mellett ilyen bajtársi figyelmességgel fogadtak és kísértek bennünket. Köszönjük a távollévő parancsnoknak, Gangler László ezredes úrnak, hogy lehetővé tette, biztosította látogatásunkat a Bázison.

Pápán a városközpontban Kerecsényi Zoltán önkormányzati képviselő a város gazdag történelmével ismertetett meg bennünket, városnéző séta keretében, melynek során a szemerkélő esőben csatlakoztak hozzánk a pápai egyesület képviselői, Major Anna elnök és Farkasdi Lajos. Jártunk a megújult Fő téren, a Nagytemplomban, amely Maulbertsch freskóival különösen lenyűgözte a tagjainkat, olyannyira, hogy kórusunk néhány tagja elénekelte az Ave Mariát is. A séta a kapuit hamarosan nyitó Esterházy-kastély előtt, Petőfi szobrának koszorúzásával zárult. Köszönet az érdekes tájékoztatásért és a kíséretért.

A résztvevők egyhangú véleménye szerint tartalmas, nagyon érdekes látogatás volt.

Fotó: KNF