Tájékoztató Fórum - 2016. 10. 25.

Egyesületi fórum professzor dr. Szabó Miklós nyá. altábornagy, akadémikussal

A hagyományaihoz híven, a Balassi Bálint Bajtársi Egyesület – a társegyesületeik érdeklődő tagjaival kibővülve – 2016. október 25-én ismét történelmi-elméleti fórumot szervezett.
Most is - egy több éves sorozat részeként - professzor Dr. Szabó Miklós nyá. altábornagy, akadémikus lehetett az előadó és fórumvezető vendégünk.
Az előadás címe: "Historia est magistra vitae-felkiáltó, avagy kérdőjellel" (A történelem az élet tanítómestere!?) volt.
A történelmi tapasztalatokkal, s azok hasznosítása jellemzőivel összefüggő kérdésekről az előadás alapanyaga - a professzor úr MTA levelező tagozata akadémiai székfoglalójából kiindulva - a magyar légierő fejlődésének kezdeti szakaszát és ezzel párhuzamosan a haderőnem jelenkori történetét követve mutatta be, hogy mi magyarok tudtunk-e tanulni a történelmünk tanulságaiból.
A hallgatóság a vetített képes előadásból megtudhatta, hogy mennyire nem volt tervszerű és logikus az 1930-as évek végén és az 1940-es évek első felében a légierő fejlesztése, szervezeti kialakítása, hadrendbe tagosítása, parancsnoklási formájának alakítása. Megdöbbenésünkre számunkra is egyértelművé vált, hogy ez a metódus nem volt egyedi, mert az nem volt másképp az 1990-es évek végén és a 2000. évek elején sem, ennél a haderőnemnél. Végül a felkiáltó és kérdőjel arány kemény 0:5 lett. Mi magyarok, legalábbis az előadásban szereplő témában, nem tudtunk tanulni a saját történelmünkből!
A fórum levezető szakaszát a véget nem érő kérdések és a hallgatóság számos tagja részéről történő véleménynyilvánítás sokasága töltötte ki.

Tudósító: Vámosi János
Fotó: Kiséri-Nagy Ferenc