Nemzetközi Békenap 2014

A XIII. kerületi Lokálpatrióták Egyesülete, a Békefenntartók Bajtársi Közhasznú Egyesülete és a Balassi Bálint Bajtársi Egyesület több éve közösen emlékezik meg az ENSZ Nemzetközi Békenapról (szeptember 21.). Így volt ez idén is, a Civilek Házában találkoztunk, ahol Erdős László nyá. ezds. volt a lokálpatrióták nevében a házigazda, a BBKE kiállította relikviáit, Szekeres István nyá. ddtbk. pedig vállalta a narrátor szerepét. A rendezvény Homola Irénke "A háború üzenete" című versével kezdődött (a szerző előadásában), majd Holopné Scharamek Kornélia alpolgármester asszony értékes gondolatokat tartalmazó megnyitó beszéde következett. Az ENSZ főtitkár üzenetét Hanuska Miklós nyá. alez. tolmácsolta. A referendumok sorát Koós Anna igazgató asszony (BHKKA) helyzetelemzése nyitotta, majd dr. Isaszegi János nyá. vőrgy. csigázta fel a résztvevők érdeklődését a békefenntartás gyakorlati (átélt) kérdéseivel. Gyóni Géza "Csak egy éjszakára" című versét Dorka József mondta el. Dr. Boda József r. vőrgy. a rendőrök szerepéről beszélt a békefenntartó műveletekben, majd utolsó előadóként dr. Csejtei István ny. nagykövet adott nagyon érdekes (és nagyon naprakész) elemzést az EU válságkezeléséről. A résztvevők megegyeztek, hogy a már hagyománnyá vált rendezvényt - kifejezve a béke melletti elkötelezettségünket - folytatni kívánják a jövőben is. Fotók: Kiséri-Nagy Ferenc.