Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Fórum a Honvédkórházban - 2016. 09. 26.

2016.09.26

Ismét a Honvédkórházban járt a Balassi Bálint Bajtársi Egyesület 2016. szeptember 26-án. Az egészségük iránt érdeklődő tagok nagy örömére szolgált, hogy Dr. med.habil. Kiss Róbert Gábor, az MH Egészségügyi Központ Honvédkórház Kardiológiai osztályának osztályvezető főorvosa volt a párbeszéd vezetője a kardiológia összefüggéseit érintő kérdéskörnek.
A főorvos elmondta, hogy sajnálatos módon a halálesetek több mint 50%-a a kardiológiai betegségek okán következik be az ún. fejlett ipari országokban, viszont az időben felismert kardiológiai betegség nagyon jól kezelhető, teljes mértékben karban tarható és például az időben diagnosztizált érszűkülettel akár 25 év túlélés is lehetséges. Azonban a kardiológiai betegségek jelentős hányadának születéskori hajlam-faktora is van, például a koleszterinszint tekintetében. Ennek okán ma már az orvoslásban – a vizsgálatok során – a koleszterin összetevőit is áttekintik, ún. HDL analízissel. Hangsúlyozta, hogy a koleszterinszint megfelelő értéken tartásához nagyon fontos a rendszeres mozgás és a helyes táplálkozás. Utóbbinál – a koleszterin szint magas értéke esetében – oda kell figyelni az állati agyvelő és belsőségek, valamint a bőrök és felvágottak, továbbá a tojássárgája fogyasztása mértékére.
A kardiológiai betegségek másik legnagyobb kockázati faktora – mint számos más, pld. mozgásszervi betegségek esetében is – a túlsúly. Érdekességként hangzott el, hogy a kardiológiai betegségek elkerülése érdekében ajánlott az étkezés után naponta egy pohár bor a hölgyek esetében, a férfiaknál pedig akár két pohár bor elfogyasztása is.
A fórumon résztvevők számára az is kiderült, hogy a koleszterin, a vércukor és a vérnyomás betegség csak napi gyógyszeres ellátással tarthatók karban.
A főorvos tájékoztatta a közel negyven jelenlévő érdeklődőt arról is, hogy – a jelen kor tudományos-technikai eredményeinek köszönhetően – ma már a kardiológiai betegségek kezelésére kitűnő, beültethető pacemaker és defibrillációs eszközök léteznek, melyek olykor már a kezelő orvos telefonjával is kommunikálnak a beteg állapotáról.
Dr. Kiss Róbert Gábor szakorvosi fórumának felvezető gondolatai és azzal együtt járó útmutatásai újabb és újabb, kardiológiával kapcsolatos kérdéseket, felvetéseket generált a jelen lévő hallgatóság körében, melynek okán a konzultációs kérdések szinte nem akartak véget érni. Szekeres István nyugállományú dandártábornok, az egyesület elnöke – a résztvevők elismerő köszönete mellett – emlékplakettel köszönte meg az alapos konzultációs tevékenységét.

Vámosi János

 

A mappában található képek előnézete Fórum a Honvédkórházban - 2016. 09. 26.