Hősök napi megemlékezés a XIII. kerületben

2022.05.27

Koszorúzással egybekötve, a Hősök Napjáról emlékeztek meg a XIII. kerületi, első-második világháborús Emlékműnél, a Csángó lakótelepen.
A Himnusz elhangzása után a résztvevők Józan László színművész előadásában Jóni Géza "Csak egy éjszakára" című versét hallgatták meg.
Ezt követően prof. dr. Szenes Zoltán nyá. vezérezredes, a Magyar Hadtudományi Társaság elnöke mondta el ünnepi beszédét, melyben szólt a hősök emlékezetére hozott törvényekről, az emlékezés fontosságáról, a hősök szerepéról a társadalom összetartozásában. Megemlékezett a 12 társadalmi szervezetről és az önkormányzatról, amelyek az itt felállított emlékművel adóztak a két világégés katona és civil áldozatainak és a béke megteremtése hőseinek. Különös aktualitását adta a mai megemlékezésnek az a tény, hogy a szomszédunkban folyó orosz-ukrán háborúban is hősök védik országukat, köztük magyar ajkú testvéreink áldozzák életüket hazájukért.
Az ünnepi beszéd után koszurút helyeztek el Hiszékeny Dezső egyéni országgyűlési képviselő és dr. Tóth József polgármester mellett az Emlékművet alapító egyesületek megjelent képviselői, majd a kerület lakói helyezték el a megemlékezés virágait, köztük ez Emlékmű készítője.
A rendezvény a Katonai takarodóval ért véget, melyet trombitán Keszi Sándor adott elő.

Erdős László

A mappában található képek előnézete Hősök napi megemlékezés a XIII. kerületben