2019-ben is műsoros est a Stafániában

2019.10.26

A Balassi Bálint Bajtársi Egyesület elnöksége a korábbi évek sikeréből kiindulva 2019-ben is betervezett egy műsoros estet a Stefánia Palotában. Ebben természetesen partner volt a kórus is, karnagyaink nekiláttak a műsor összeállításának, a nyári szünet után ez volt a próbák elsődleges célkitűzése. Némi bizonytalanság beleszólt a szervezésbe – nem akkorra kaptuk meg a lehetőséget, amikorra szerettük volna, részben emiatt nem értük el a korábbi évek nézőszámát sem – de október 26-ára a Honvéd Kulturális Központ munkatársainak segítségével mindennel elkészültünk. A Palota mindkét emeletén a terem berendezve, az emeleti télikertben a kiállításunk áll, a kórus túl van a főpróbán, 16 óra körül gyülekeznek a nézők, meghívott vendégek, kíváncsi rokonok, barátok ismerősök. Aki tudja megnézi a kiállítást, mások a kezdés előtt vetített fotóösszeállítást a kórus 12 és fél évéről, hiszen ez már a 93. fellépés. Két karnagyunk Naszvagyi Vilmos és felesége Zsuzsanna az alapítás óta irányítja a kórust, Ráthy József pedig kilencedik éve gondoskodik a zenei kíséretről. Meg kell említeni, hogy a műsoros est előtt néhány nappal sikerült új fellépő blúzokat beszerezni a kórus szebbik felének, ez is hozzájárult az örömteli várakozáshoz.
17 órakor befejeződik a vetítés, elcsendesedik a nézőtér, bevonul a kórus. Egyesületünk elnöke, Galló István köszönti a megjelenteket, megnyitja a műsoros estet, és felcsendül az 1571. és 1621. között élt német zeneszerző Michael Praetorius kánonja: Viva la musica! Éljen a zene! Ez a dal és a műsor címe választ ad arra a kérdésre, hogy mi az est mottója (hiszen a korábbi műsoros estek mind kötődtek valamilyen évfordulóhoz vagy nevezetes naphoz). Éljen a zene! – Szárnyaló dallamok, a mottó tehát: örüljünk közösen az elhangzó daloknak.

A műsor első része a katona- és népdalkultúrára épülő egyveleg volt. Két toborzó nótával kezdődött, Kiskunságban verbuválnak… és Kossuth verbunkja vagy talán ismertebb címén Huszárgyerek. Meglepetés-vendégek a Magyar Nemzeti Táncegyüttes két kitűnő táncosa: Gyurka Gergely és Takács Gábor, akik a verbunk alatt valódi toborzó táncot adtak elő. Ezt követte a Kolozsváros összefoglaló néven ismert, kicsit évődő népdalcsokor. Majd három szóló következett: Kacsóh Pongrácz – Rákóczi megtérése című dalát Kremsner József; Andrássy Tivadarné grófné Krasznahorka büszke vára… című szerzeményét Kozári János; a Somogyország kellős közepében… című katonaballadát Kálmán István adta elő, az utóbbi két dalban a kórus is közreműködött. A műsor első része Dobray István: Sármelléki népdalok című feldolgozásával zárult, ez volt az első népdalfeldolgozás, amit a kórus zongora kisérettel énekelt.

A műsor második részében reneszánsz és hazafias dalok, illetve további meglepetés-vendégek következtek. Egyesületünk névadója, a katona-költő Balassi Bálint egyik imáját, az Egy könyörgés című versét megzenésítette és gitárkísérettel előadta Németh Ferenc. Ezt két kedves madrigál követte: Felice Giardini, XVIII. századi olasz szerző Éljenek a víg nők és egy száz évvel korábbi, ismeretlen szerző Kék ibolyácska című dalai. Huszka Jenő: Arad felől fúj a szél és Sándor Jenő: Magyarok szép hazája című dalát az egyik meglepetés-vendég, valójában a kórus alapító tagja, dr. Kálmánffy Ferenc adta elő, a zongoránál Bárkányi Horváth Éva zongoraművész, egyetemi tanár. A szóló után Erkel Ferenc - Szabó Miklós 1852-ben szerzett Éljen a Haza című háromszólamú kórusművét adta elő a kórus. Majd következett az egyik legismertebb perui eredetű zenedarab. Mint a narrátor elmondta: „Becslések szerint több, mint 4000 dallamváltozata és háromszáznál is több szövegváltozata ismert világszerte. Eredetileg egy perui zarzuela egyik zenéje, amit Daniel Alomía Robles az Andok lakóinak népzenéje alapján írt 1913-ban. 1960-ban Párizsban hallotta és lejegyezte Paul Simon, majd 1970-ben a dal új szöveggel megjelent Simon és Garfunkel lemezén és örökzölddé vált. 2004-ben Peru a dalt nemzeti öröksége részének nyilvánította.” Ez a dal az indián naphimnusz, az El Condor Pasa. Verdi Nabucco című operájának közismert kórusdala, a Rabszolgák kórusa vagy más fordításban a Szabadságkórus csendült fel a naphimnusz után. A műsor második részének záró előadója, a legnagyobb meglepetés, az opera nagykövete, az Erkel-díjas Pánti Anna operaénekes volt, aki Puccini: Pillangókisasszony című operájából a nagyáriát énekelte.

A műsor záró részében egy kis karácsonyi előzetes és más jellegű vidám dallamok hangzottak el. Az ismeretlen XVII-XVIII. századi szerző Dona nobis pacem – Ó, adj nekünk békét című kánonját egy magyar népdal követte: a Vígan zengjetek citorák… Majd egy igazi örömdal a Gaudeamus Hodie, azaz Örvendezzünk ma következett. Kodály – Háry János című dalművéből az ismert Ó, mely sok hal… Kozári János, Kremsner József és Kálmán István szólójával hangzott el. A vacsora hangulatához kívánt hozzájárulni kórus a Csak egy liter kadarka kell című vidám bordallal. Végül nem maradhatott ki a műsorból a 35 évvel ezelőtt nagy sikerrel futó sorozat, a Forró szél közismert slágere, Surda dala, amit a dal eredeti nyelvén énekelt Naszvagyi Vilmos és persze a kórus.

Sokszor szakította meg a közönség tapsa a műsort, a szólisták produkcióját pedig vastaps jutalmazta. A műsor végén a narrátor a dalok elhangzásának sorrendjében kiszólította a szólistákat egy közös meghajlásra:

• a Magyar Köztársasági Bronz Érdemkereszt kitüntetettje, Kremsner József előadóművész;
  • Kozári János és
  • Kálmán István, mindketten a Honvéd Férfikar sokszor elismert volt szólistái;
  • Rábai Németh Ferenc, szövegíró, dalszerző, előadóművész;
  • a Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszttel kitüntetett dr. Kálmánffy Ferenc, a Honvéd Férfikar volt szólistája és kísérője Bárkányi-Horváth Éva zongoraművész;
  • az opera nagykövete, Pánti Anna Erkel-díjas operaénekes (aki sajnos még nem tagja a kórusnak); és
  • a kórus karnagya, a Honvéd Férfikar és a Kodály Kórus szólistája, Újpest Díszpolgára, Naszvagyi Vilmos;
  • és természetesen szólította egy meghajlásra a kórus másik karnagyát Naszvagyi Vilmosné, Zsuzsanna kitűnő ének- zenetanárt;
  • és a kórus állandó kísérőjét Ráthy József diplomás korrepetitor, előadóművészt.

A közönség tapsa közepette az egyesület elnöke virágcsokorral köszönte meg Pánti Anna művésznő szereplését. Ugyancsak megköszönte a karnagyok és a zenei kísérő munkáját, Zsuzsanna szintén virágcsokrot, míg Naszvagyi Vilmos és Ráthy József egy-egy emblémás üveget kaptak.
Ezt követően az elnök meginvitálta a résztvevőket a földszinti termekbe, ahol Szekeres István nyá. dandártábornok, az egyesület tiszteletbeli elnöke pohárköszöntője után a jelenlévők jó hangulatban elfogyasztották a ház ízletes vacsoráját.

szerk.

A mappában található képek előnézete Szárnyaló dallamok - műsoros est a Stefánia Palotában