2020-ban is ott voltunk a Civil Szervezetek Napján

2020.02.01

2020. február 1-én rendezték meg 23. alkalommal a XIII. Kerületi Civil Szervezetek Napját a RaM-ban. A rendezvény ezúttal is jó alkalommal szolgált a városrészben működő civil szervezetek bemutatkozására, tevékenységük népszerűsítésére. Az egész napos rendezvényen részt vevő nagy számú civil szervezet között idén is ott volt a Békefenntartók Bajtársi Egyesülete, a Lokálpatrióták Egyesülete és a Balassi Egyesület, szokás szerint közös standdal.
A Civil Nap megnyitását követően dr. Tóth József polgármester üdvözölte a kerületben működő civil szerveződések megjelent munkatársait. A polgármester köszönetét fejezte ki a civileknek önzetlen, magas színvonalú és sokszínű tevékenységükért, amellyel hozzájárulnak a kerület hagyományainak megőrzéséhez, a hétköznapok életminőségének javításához és a városrész fejlődéséhez és kifejezte, hogy a kerület vezetése a jövőben is számít számít a civil szerveződések munkájára, támogatására.
A köszöntő elhangzása után dr. Tóth József átadta a Civil Vándordíjat a Magyar Vöröskereszt XIII. Kerületi Szervezetének. A díj odaítéléséről – a beérkezett javaslatok alapján – a Képviselő-testület Szociális, Egészségügyi és Művelődési Bizottsága döntött, meghallgatva a Civil Kerekasztal javaslasát. A civil napok történetében ezúttal 14. alkalommal került sor a vándordíj átadására (a Díjat 2018-ban a Balassi Egyeaület kapta. - szerk).
A továbbiakban Civil Börze keretében tekinthették meg az érdeklődők a résztvevő civil szervezetek standjait, bemutatóit, és számos ingyenes szolgáltatás igénybevételére is volt lehetőség. Sokan éltek a Vöröskereszt által felkínált vérnyomás-, és vércukorszint mérés lehetőségével, a fiatalabb korosztályhoz tartozók a Budapest Evezős Egyesület ergométeres evezős eszközein tehették próbára az erőnlétüket, míg mások avatott vezető kíséretében megtekinthették Európa legnagyobb rocktörténeti kiállítását, a Magyarock Hírességek Csarnokát.
A nap folyamán a művelődési központ színpadán is egymást váltották az érdekes, és magas színvonalú produkciók.
Szokás szerint az érdeklődők részt vehettek a civil szakmai fórumon, melynek mottója idén "A kerületben működő, innovációval foglalkozó magyar és külföldi cégek részvétele a civil szervezetek szakmai tevékenységének fejlesztésében" volt és a meghívott szakértők három témában tartottak előadást: Innováció és szellemi tulajdon (védjegyjogok fontossága a civilek számára); Szerzői jogok és jogvédelmének gyakorlati kérdései (hasznos tanácsok civilszervezeteknek – személyiségi jogok, üzleti titkok a civilszervezetek működése során); Szabványos azonosítás a nyomon követhetőségért.
A Civil Nap délutáni programját a Legszínvonalasabb standoknak járó díjak átadása vezette be. A harmadik díjat az Angyalföldi Láng Művelődési Központ Közművelődési Egyesület képviselője vehette át, a második helyen az Angyalföldért Egyesület standja, a dobogó legfelső fokán pedig a Katasztrófavédelmi és Polgárőr Egyesület prezentációja végzett.
A díjak átadása után a Gála következett, amit a Balassi Kórus jól sikerült műsora nyitott, majd a Holdvilág Kamaraszínház, a Vakrepülés Színjátszó Egyesület, a Versünnep Alapítvány, a Klezmerész Együttes, a Jazz And More kórus és a Keil Ernő Fúvószenekar nagy sikert aratott műsora következett.
A Civil Szervezetek Napja programjának zárásakor ígéretet kaptunk arra, hogy a huszonnegyediket (24.) is megszervezi a kerület. Köszönet a jól sikerült napért.

szerk

A mappában található képek előnézete 2020-ban is ott voltunk a Civil Szervezetek Napján