75 éve szabadult fel Európa

2020.05.08

A II. világháború európai hadszínterein folytatott harcok befejezésére és a feltétel nélküli kapituláció aláírásának napjára emlékeztek a civil szervezetek, a Csángó lakótelepnél elhelyezett Világháborús Emlékműnél. A XIII. Kerületi Lokálpatrióták Egyesülete nevében Erdős László alelnök és Szabó Tamás szóvivő, a Balassi Bálint Bajtársi Egyesület nevében Magócsi Zoltán alelnök és az Angyalföldi Polgárőrszervezet nevében Takács Ferenc elnök helyezték el a megemlékezés koszorúját.
A feltétel nélküli kapitulációt megelőzően április 25-én az amerikai és a szovjet csapatok találkoznak az Elbánál, Torgau városánál. Európa végleges felszabadítása megkezdődött, a hurok egyre szorult a náci birodalom körül. 30-án Hitler öngyilkos lesz, majd a szovjet csapatok elfoglalják Berlint, kitűzik a zászlót a Reichstag épületére.7-én a náci csapatok leteszik a fegyvert és Reimsben előzetesen Jodl, 8-án Berlinben Keitel a Szövetséges erők vezetői előtt aláírják Németország feltétel nélküli kapitulációját. New York-ban, Londonban, Moszkvában bejelentik, hogy Európában újra béke van.

Erdős László

A mappában található képek előnézete 75 éve szabadult fel Európa