Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

A „kerti parti” juniálison írták alá az együttműködési dokumentumot

2022.06.24

A már hagyományosnak számító, és mindig maximális részvételi létszámmal lebonyolított Bem – Balassi juniális ezúttal újabb bajtársi egyesület bevonásával lett emlékezetesebb. Ugyanis az már a Bem József Bajtársi Egyesület és a Balassi Bálint Bajtársi Egyesület korábbi közös programjain is tapasztalható volt, hogy mindkét nyugállományú katonákat és nyugdíjas honvédségi alkalmazottakat soraiban tudó egyesületnek számos olyan tagja van (köztük elnökségi tisztviselők is), akik nemcsak ennek a két szervezetnek, de a Tiszta Égbolt Bajtársi Egyesületnek szintén tagjai. Így egyre többen vetették fel, hogy célszerű lenne a három bajtársi egyesület vezetőségeinek hivatalosan is felvenni a kapcsolatot, együttműködési megállapodást kötni. Az előzetes megállapodás megtörtént, a hivatalos dokumentum aláírását pedig a június 24-i Bem – Balassi juniálisra időzítették.
Az időjárás szintén támogatta ezt az ünnepi eseményt. Derült égbolt, kellemes nyári meleg, vacsorához most is gondosan megterített asztalok várták a minden évben kiemelt esemény résztvevőit, akik létszáma ezúttal sem maradt el a százhúsz főtől (122-en vettek részt).
A júniusi „kerti parti” résztvevőit - köztük Radó Gábort, a XIII. kerületi polgármesteri hivatal kultúrális referensét - Magócsi Zoltán ny. ezredes, a Balassi Bálint Bajtársi Egyesület elnökhelyettese köszöntötte, majd Koós Gábor ny. alezredes, a házigazda Bem József Bajtársi Egyesület elnöke mondott megnyitó beszédet.
A program kiemelkedő eseményeként került sor a három bajtársi egyesület együttműködési megállapodásának aláírására, melynek célja: az egyesületek közötti kapcsolatok erősítése, programjaik összehangolása, egymás felé kiajánlása. A dokumentum aláírói voltak: Koós Gábor ny. alezredes, a Bem József BE elnöke, Magócsi Zoltán ny. ezredes, a Balassi Bálint BE elnökhelyettese, Tóth Sándor ezredes, a Tiszta Égbolt Bajtársi Egyesület elnöke.
A rendezvény kiváló lehetőséget biztosított a régi ismerősök találkozására, új ismeretségek, barátságok létrejöttére és a nagyon jó hangulatú kikapcsolódásra, szórakozásra.
A mindig nagy tetszéssel kísért kulturális műsorban ezúttal is kiemelt szerepet vállaltak a Balassi Kórus tagjai: Németh Ferenc, Varga László, Kálmán István, Kiss Zsuzsanna, Kremsner József, Naszvagyi Vilmos, valamint Ráthy József aki zongorán és Vencli Gyula, aki gitáron játszva biztosította a színvonalas kísérőzenét, majd a tánc megkezdésével a „talp alá valót”. A sok remek operett-, népdal és olasz slágerek mind nagysikert arattak, de külön is meg kell említeni Surda dalát.
Természetesen a Bem BE öntevékeny művészeti csoportja is részt vett a közönség szórakoztatásából, melynek tagjai voltak: Szentandrássy András, Bíró Józsefné Judit, Cserepes Mária, Fecske Ildikó.
Az ilyen, évente egyszeri programnak számító remek hangulatú rendezvény után általában így szoktak búcsúzni a résztvevők: „jövőre veletek ugyanitt!” Ám a búcsúzáskor legtöbben már arról beszéltek, hogy mikor, melyik egyesültnél lesz a legközelebbi rendezvény, amin újra láthatják egymást. Ami természetesen cseppet sem csökkenti a mostani esemény sikerét, inkább növeli annak szerepét, hogy ennek is fontos szerepe volt a három bajtársi egyesület tagságának közelebb hozásában.

Büki Péter ny. alezredes
mindhárom egyesület tagja