Biztonságpolitikai fórum a Balassi Egyesületnél

2020.01.16

2020. január 16-án Egyesültünknek a külpolitika eseményeit figyelemmel kísérő tagjai nagy érdeklődéssel vettek részt dr. habil. Kis-Benedek József nyá. ezredes, címzetes egyetemi tanár előadásán, melyet a 2020. év várható kihívásai témakörében tartott.
A fórumot még az elmúlt év végére terveztük, de nem sikerült megfelelő időpontot találni, ami lehetővé tette az időközben bekövetkezett fontos események figyelembevételét is.
A prezentációval kísért előadást dr. Kis-Benedek úr a következő témák köré csoportosította:

• Globális kihívások
  • Globális trendek, előrejelzések
  • Regionális elemzés
  • Hazai kilátások

A Globális kihívások terén számolnunk kell a nagyhatalmi rivalizálásokkal, melynek elsődleges szereplői az USA, Kína és Oroszország, s közben azt is meg kell tapasztalnunk, hogy a középhatalmak helyzete meggyengül. Az előadó kitért az USA és Kína között a napokban létrejött 200 mrd. USD értékű részleges kereskedelmi megállapodásra; az olajpiacokra az Irán helyzet tükrében; Nagy-Britannia EU-ból történő kilépési folyamatára; az egyre mélyebb Orosz-Kínai együttműködésre; a migráció okozta feszültségre; Észak-Korea szerepvállalására; a terrorizmusra és a fokozódó kiber fenyegetettségre. Mindezek mellett számolni kell a 2019-es un. Davoni Fórum - szélsőséges időjárásra, klímaváltozásra, természeti katasztrófákra vonatkozó - megállapításaival is.:
A Globális trendek témakörben komoly téma lesz a 2020-as évben az USA elnökválasztásának az eseménye; a továbbra is várható agresszív amerikai gazdaságpolitika Kínával és az EU-val szemben is; a külpolitikában gond lehet Irán, Észak-Korea és Oroszország nem mindig kiszámítható lépései; nem várható globális gazdasági válság, bár az EU-ban lassul a gazdasági növekedés és Argentínát valóban gazdasági válság fenyegeti. Befolyásoló tényezőként figyelembe kell venni, hogy az USA kivonult a klíma megállapodásból; az EU Bizottság javaslatára milyen döntést hoz az EU Parlament; Oroszország új stratégiai fegyvereket tesztel, az USA ismét az űrfegyverkezés felé fordul, miközben a korábbi fegyverzet-ellenőrzési rendszerek erodálódnak.
Regionális elemzés, az egyes térségek ügyei:
- BREXIT: a tárgyalások és a szabad kereskedelmi egyezmény aláírása a feleknek fontos, Britannia távozásával az EU-ban komoly vákuum keletkezik;
- Az EU nagyobb befolyásra törekszik, fejleszteni kellene az EU tagországok katonai képességét, az EU bővítés a létező közbenső okok miatt kérdéses, kellene egy EU-s közös migrációs megállapodás, fontos lenne látni a 27 EU tagország valódi elkötelezettségét egymás iránt;
- Németország, gazdasági lassulás, recessziós állapot azért gondot okozhat;
- A V4-ek szerepe nem egyértelmű;
- Kihívásokat jelent a Mediterrán térség, Ukrajna, a Nyugat Balkán és az un. Afrika szarva helyzete;
- Törökország és Szaud Arábia fellépése az iráni atomprogramra gondot okozhat;
- Számolni lehet csökkenő olajárral és ezzel összefüggásben növekvő gazdasági problémákkal;
- Dél-Ázsia gondjai is figyelemre méltóak: Afganisztán, Kasmír és India, valamint India és Kína katonai és határvitái.
Hazai kilátások
- Számolnunk kell a nemzetközi kihívások hazai következményeivel, meg fogjuk tapasztalni az un. nyugati és keleti világ küzdelmeinek gondjait, bejátszanak majd a dolgainkba a megoldatlan olasz problémák is;
- Jó nekünk az erős német kötődés, a komoly gazdasági kapcsolatrendszer;
- Számolnunk kell a magyar gazdaság nyitottságával;
- 2004-től a magyar gazdaság növekedésének (GDP) mintegy 3 %-a származott EU-s pénzekből, ez az összeg viszont 2021-től – várhatóan – 27 %-al fog csökkenni;
- Várhatóan az EU Parlamentje hamarosan megszavazza, hogy az EU Tanácsában megszűnjön az eddigi vétó, s azt váltsa fel a többségi döntés.

Az érdekes, részleteket és összefüggéseket is feltáró előadás után valódi fórum következett, a résztvevők számos kérdést tettek fel, melyekre kimerítő választ kaptak. Az Egyesület elnöke meleg szavakkal köszönte meg az előadást és kifejezte reményét, hogy hasonló fórumokon még találkozhatunk dr. Kis-Benedek nyá. ezredes úrral.

Vámosi János összefoglalója alapján

A mappában található képek előnézete Biztonságpolitikai fórum a Balassi Egyesületnél