Fórum a Balassinál a katona egészségügyről

2022.05.05

Nagysikerű tájékoztatót tartott Dr. Svéd László nyá. o. altábornagy, a katona egészségügy történetéről 2022. május 5-én, a Balassi Egyesületnél. Megismertük a katonaorvoslás rövid fejlődését, az orvostudomány fejlődésében betöltött szerepét, és azokat a kiemelkedő katona orvosokat, köztük magyarokat, akik harctéri körülmények között egy-egy betegség gyógyításában kiemelkedő szerepet töltöttek be. Megtudtuk pl. hogy harctéri körülmények között alkalmazták először a himlő és tífusz elleni védőoltásokat, a vérplazma és kemoterápiás kezeléseket, fejlesztették ki a plasztikai sebészet alapjait. Az Öböl háborúról is bővebb ismereteket szereztünk, ahol a Magyar Katonai Kontingenst Svéd altábornagy úr vezette.

Szemmel láthatólag tábornok úr is jól érezte magát köztünk, amit ő maga úgy fogalmazott, hogy "jó volt azon ismerős, baráti közeg előtt beszélni, akik támogatását egész pályája alatt érezte" A rendezvény végén lehetőség volt tábornok úr közelmúltban megjelent, ÖBÖLHÁBORÚBAN című könyvét megvásárolni és dedikáltatni.

Pintér Ferenc

A mappában található képek előnézete Fórum a Balassinál a katona egészségügyről