Gidófalvy Lajos posztumusz ezredesre emlékeztünk

2022.01.08

Katonai tiszteletadással emlékeztek Angyalföldön Gidófalvy Lajos posztumusz ezredesre, a róla elnevezett katonai lakótelepen elhelyezett emléktáblánál.
A Himnusz elhangzása után Erdős László nyá. ezredes Gidófalvy Lajos életútjára emlékezve elmondta: vitéz Gidófalvy Lajos ezredes emléktáblája előtt köszöntöm Önöket, hogy születésének 121. és hősi halálának 77. évfordulóján emlékezzünk a hős parancsnokra, aki egész életével és hősi halálával is hazáját, az emberiség igaz ügyét szolgálta. Részletesen ismertette Gidófalvy Lajos életét, és a II. világháború végén végzett embermentő tevékenységét. Demokratikus gondolkodású és németellenes érzelmű tisztként lehetővé tette, hogy a Vilmos főhercegről elnevezett, XIII. kerületi tüzérlaktanyában – a mai lakótelepen - levő alakulatánál, katonaszökevények, szökött munkaszolgálatosok és más üldözöttek menedéket kapjanak. Olyan fegyveres csoportokat szervezett, amelyek megvédték nemzeti javainkat, megakadályozták egyes angyalföldi gyárak leszerelését, katonái őrizték meg a jövő számra a Ferdinánd-hidat, a Rákosrendező pályaudvart, az Aréna úti – mai Dózsa György úti – vasúti felüljárót. Gidófalvy Lajos és katonái látták el az akkor életet jelentő igazolványokkal a rászorulókat, élelmezték a „csillagos” és „védett” házak lakóit. 1944. december végén már 1200-1300 fő élelmezését látták el az akkor e lakótelep helyén álló Vilmos főherceg laktanyából. Gidófalvy Lajos kapcsolatban állott a magyar és nemzetközi embermentő szervezetek képviselőivel, köztük a sztálinizmus későbbi áldozatával Raul Wallenberggel is. 1944. december 24-én katonái élén mentette meg 800 gyermek életét, amikor a nyilasok megtámadták a Munkácsy Mihály utcai zsidó fiú árvaházat, és a gyermekeket a Dunába lövés szándékával az árvaház elhagyására kényszerítették.
1945. január 8-án kora reggel rendőrök, csendőrök és nyilasok csaptak le a január elején bombatalálat által súlyosan megrongálódott Vilmos laktanyára. Bár sokaknak sikerült megszökni az zegzugos épületkomplexumból, 140–150 főt az Andrássy út 60-ba kísértek, majd az igazoltatáson „szerencsésen” átjutottakat a fronton vetették be. Gidófalvy elkerülte a letartóztatást, ám két nappal később az Erzsébet híd környéken – többedmagával – örökre nyoma veszett. Sorsa máig nem tisztázott.
Gidófalvy Lajos emlékét a volt katonáiból alakult Emlékbizottság ápolta, amibe mától a Balassi Bálint Bajtársi Egyesület, a XIII. kerületi Lokálpatrióták Egyesületével közösen bekapcsolódott. Az Emlékbizottság tevékenységének köszönhető, hogy Gidófalvy Lajos főhadnagyot 1948-ban posztumusz őrnaggyá, majd születésének 90. évfordulója alkalmából 1991-ben a Magyar Köztársaság honvédelmi minisztere posztumusz ezredessé léptette elő. Az Emlékbizottság tevékenysége által Gidófalvy Lajos emléke túlélt minden eddigi rendszerváltást, aktív közbenjárásuknak köszönhető, hogy Budapesten 1970-től a volt Ágyú utca és a Vilmos laktanya helyén épült lakótelep viseli e megtisztelő nevet, két helyen pedig emléktábla örökíti meg a hős parancsnok és az általa vezetett zászlóalj tetteit.
Gidófalvy Lajos ezredest a II. Világháború során kifejtett embermentő tevékenységéért a Yad Vashem Intézet 1996-ban a „Világ Igaza” kitüntető címmel ruházta fel.
Hazaszeretetét és tiszti becsületét katonahőseink sorába emelte a demokratikus törvények alapján újjászerveződött Vitézi Rend is az által, hogy 1997-ben a rend tagjainak sorába felvette.
Katonai tevékenység során tanúsított kiemelkedő helytállásáért, bátor magatartásáért pedig 1998-ben a Magyar Köztársaság belügyminisztere posztumusz „Bátorságért Érdemjel”-et adományozott részére.
Hazánk, a XIII. kerület, az itt jelenlévő társadalmi szervezetek és az itt lakók vitéz Gidófalvy Lajos ezredes sírig tartó szolgálatát emlékének ápolásával, és azzal hálálja meg, hogy azon dicső hősök közé emeli személyét, akikre emlékezni örök kötelességünk. Mi is azt tesszük a dolgos hétköznapok során, s a nevezetes napokon tisztelgünk emléke előtt, és ennek szellemében helyezzük el a mai napon a megemlékezés koszorúit, virágait - zárult az emlékező beszéd.
A Választókerület Országgyűlési képviselője, a kerület polgármestere, alpolgármestere, képviselője mellett koszorút helyezett el a MEASZ, és annak helyi szervezete, a BEOSZ és a Balassi Bálint Bajtársi Egyesület, a HTBK, a Tiszta Égbolt BE, a XIII. kerületi LPE, az Angyalföld Polgárőr Szervezet, és a Gidófalvy Emlékbizottság a HOKOSZ és a Család nevében.
A rendezvény a Szózat és a katonai takarodó hangjaival ért véget.

(a cikk Erdős László anyagának felhasználásával készült - szerk)

A mappában található képek előnézete Gidófalvy Lajos posztumusz ezredesre emlékeztünk