Gyertyagyújtás a csatatéren életüket vesztett katonákért

2019.11.11

Nagyszámú emlékező gyűlt össze november 11-én 11.11 órakor a Csángó lakótelepen álló I-II. világháborús emlékműnél, melyet 2018-ban 12 civil szervezet kezdeményezésére a XIII. kerületi önkormányzat állított. A megemlékezést Erdős László nyá. ezds. tartotta. Az alábbiakban a megemlékezés teljes szövege olvasható.

Tisztelt Emlékezők!
Nagy tisztelettel köszöntöm mindazokat, akik eljöttek rendezvényünkre.
A „közös Európában együtt emlékezés” szellemiségének a jegyében kerül sor ma, délelőtt 11 óra 11 perckor arra a megemlékezésre, melyet 10 évvel ezelőtt hívott életre a Krajczáros Alapítvány, azzal a céllal, hogy november 11-e, az I. vagy más néven a Nagy Háború befejezésének napja, hivatalosan is a Harctéren Elesett Katonák Nemzetközi Emléknapjává váljon. Ennek érdekében minden év 11. hónapjának 11. napján 11 óra 11 perckor gyertyagyújtási akciót szerveznek a csatatéren életüket vesztett katonákért, melynek során arra ösztönzik a ma élő nemzedék tagjait, hogy tekintsék fontosnak a csatatereken elesett déd- és ükapáink emlékének megőrzését. A hősök – köztük számtalan közkatona – ezáltal is lesznek halhatatlanok.
A kezdeményezést számos szervezet támogatja, közte a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége, a Balassi Bálint Bajtársi Egyesület, a XIII. kerületi Lokálpatrióták Egyesülete, de jelezte részvételi szándékát a XIII. kerületi I-II. Világháborús Emlékművet kezdeményező 12 társadalmi szervezet többsége is. Az elmúlt évek flashmob akcióihoz, számos országból érkezett visszacsatolás. A Budapesti helyszín, a kezdetek óta a városmajori Tábori vadászok Emlékműve, ahol a rendezvény velünk egyidőben zajlik. Mi az idén már saját Emlékművünknél tartjuk a megemlékezést, melyet 2018-ban, a 12 civil szervezet kezdeményezésére a XIII. kerületi önkormányzat állított fel itt, a Csángó lakótelepen, melynek környékén Budapest legtöbb katonai objektuma helyezkedett, de ma is helyezkedik el, ahonnan katonáink indultak a frontokra.
Tisztelt megemlékezők!
Gyújtsunk gyertyát a Nagy Háború 8,5 millió halottja, 21 millió sebesülje és több mit 7,5 millió hadifoglya, eltűntje emlékére, mely háború legtöbb áldozata katona volt, olyan emberek, melyek többsége nem saját akaratából került a csatatérre, de hazája mindig hősként tekintett rá. Külön is emlékezzünk Magyarország 530 965, a kerület több ezer elesett katonájára.
Felkérem a Kerület 7. sz. Választó Kerületének országgyűlési képviselőjét, Hiszékeny Dezső urat, a XIII. kerületi Polgármester képviselőjét, Csiga Gergely Puchner Gábor alpolgármester urakat, Holopné Schramek Kornélia alpolgármester asszonyt és a kerület 8. sz Választó Kerületének önkormányzati képviselőjét, Nagy Péter urat, valamint Borszéki Gyila bizottsági elnök urat, gyújtsanak gyertyát és helyezzék el az emlékmű talpazatán. Ezt követően kérem az Emlékmű felállítását kezdeményező szervezetek képviselőit, a XIII. kerületi rendőrkapitányt, Paál Péter Attila rendőr ezredes urat, gyújtsanak gyertyát és helyezzék el az emlékmű talpazatán. Ezt követően kérek valamennyi megemlékezőt, gyújtsanak gyertyát és helyezzék el az emlékmű talpazatán.
Tisztelt Emlékezők, kérem, hallgassák meg a Katonai takarodót.

szerk