Hősök napja a XIII. kerületben

2021.05.28

A magyar hősök emlékünnepét május utolsó vasárnapján tartják azokra a magyar katonákra és civilekre emlékezve, akik az életüket áldozták Magyarországért.
A Hősök emlékünnepét az 1924. évi XIV. törvénycikk rögzítette, mely kimondta, hogy "minden esztendő május hónapjának utolsó vasárnapját (...) a magyar nemzet mindenkor a hősi halottak emlékének szenteli". A rendszerváltás után újra lehetett ünnepelni az elesett magyar katonákat, majd a 2001-ben elfogadott LXIII. törvény, a korábbi ünnep körét hivatalosan is kibővítette mindenkire, "akik a vérüket ontották, életüket kockáztatták vagy áldozták Magyarországért".
A XIII. kerületben, az I-II. világháborús Emlékműnél, 2021. május 28-án 11.00 órakor tartottuk meg a Hősök Napi megemlékezést, melyen részt vett a kerület országgyűlési képviselője, a kerület polgármestere és az önkormányzat több képviselője, az emlékmű felállítását kezdeményező 12 civil szervezet képviselői - köztük Egyesületünk mintegy 15 tagja - és szép számban a környék lakói. A program:
- a Himnusz után
- Ady Endre nagyon szép verse, majd egy
- trombitaszóló következett
- Radó Gábor köszöntőjét követően
- a résztvevők elhelyezték a megemlékezés koszorúit, illetve virágait, majd
- a Szózat és a Magyar Takarodó zárta a jól szervezett megemlékezést.
A régen találkozott ismerősök még beszélgettek mielőtt haza indultak volna.

emzé

A mappában található képek előnézete Hősök napja a XIII. kerületben