Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Tájékoztatás a rekreációs intézmények működéséről

2021.06.04

Az MH KIKNYP-től kapott tájékoztatás alapján közzétesszük tagjaink számára a rekreációs intézmények újra nyitásával és a főszezoni pihenések igénybevételével kapcsolatos tudnivalókat:
Általános szabályok
1. Az aktuális járványügyi helyzet figyelembevételével a rekreációs intézmények – a 4. KORK (Mátraháza) kivételével – nyitásának tervezett kezdő napja 2021. május 28-a péntek.
2. A 4. KORK (Mátraháza) továbbra is izolációs és/vagy egyéb védekezéssel kapcsolatos feladatot lát el.
3. A 7. KORK (Erdőbénye) az előszezon 1 és a főszezon 5 turnusában a különleges regeneráló pihenéseket biztosítja.
4. A 2021. évre betervezett katonai kiképzési és oktatási célú rendezvények 2021. december 31-ig törlésre kerülnek. Az így felszabaduló férőhelyek az aktív és inaktív állomány részére rekreációs és regeneráló pihenés biztosítására, valamint a 2021. évben misszióból hazatérő személyi állomány részére missziós regeneráló pihenések biztosítására kerülnek felhasználásra.
5. A rekreációs, regeneráló pihenésen, illetve napi intézménylátogatáson a személyi állomány és 18. életévét betöltött családtagja kizárólag Védettségi igazolvány vagy 48 órán belül elvégzett és az állomány tagja által kifizetett negatív koronavírus teszt bemutatásával vehet részt. A 18. éven aluli gyermekekre vonatkozó szabályok a kormány majdani döntéseinek megfelelően kerülnek meghatározásra.
6. 2021. főszezonban a rekreációs intézmények szolgáltatásait (a 7. KORK kivételével) kizárólag az igényjogosultak és az igényjogosulttal együtt pihenő nem igényjogosult hozzátartozók (pl.: 25 éven felüli gyermek, szülő) vehetik igénybe az 5. pontban foglaltak szerint.
7. 2021. előszezonjában az igényjogosult állományon kívül a nem igényjogosult vendégek pihenése, intézménylátogatása is kizárólag Védettségi igazolvány vagy 48 órán belül elvégzett negatív koronavírus teszt bemutatása esetén engedélyezett.
Napi intézménylátogatás 2021. 05. 28-tól biztosított a rekreációs intézményekben az 5-7. pontokban leírtak szerint.

A tájékoztató az alábbiakkal egészült ki:

Új típusú üdülési adatlapot vezettek be. A pótigények, illetve a következő évi üdülési igények leadása esetén ezt az adatlapot kell használni.

Jelentkezés rekreációs és regeneráló pihenésre:

1. Előszezon:
Nyugállományú katonák, honvédségi nyugdíjasok és hozzátartozóik üdülési igényét továbbra is az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 1. Hadkiegészítő és Toborzó Központ (Budapest) Érdekvédelmi részlegénél kérjük benyújtani, melyet az igényjogosultság igazolása után továbbítunk az MH BHD Kulturális és Rekreációs Igazgatóság, Rekreációs Alosztályhoz (a továbbiakban: MH BHD KRI RA).
Az előszezoni turnusok nem kerülnek (kerültek) előzetesen leosztásra.
Az előszezoni szabad férőhelyekről az MH BHD KRI RA munkatársai tudnak felvilágosítást adni az alábbi elérhetőségeken:
Rekreációs intézmény                                       Név                      Elérhetőség
1. KORK (Badacsonylábdi)                     Müllerné Pál Judit ha.              26-120
2. KORK (Csopak)                                 Tőkés Andrea ha.                     26-115
3. KORK (Mályi) és 5. KORK (Buják)        Törőcsiné Patyi Krisztina ha.    36-108
6. KORK (Bánk) és 7. KORK (Erdőbénye) Medve Györgyné ha.                26-111
MH RKKK (Balatonakarattya)                  Keczeliné Horváth Éva ha.       27-175

2. Főszezon:
13/2013. (VIII. 21.) HM rendelet 12.§ (4) alapján az MH szociális gondoskodási körbe tartozók főszezonban csak a szabad férőhely terhére jogosultak rekreációs szolgáltatás igénybevételére.
A kondicionáló-kiképzési, valamint a katonai kiképzési és oktatási célú rendezvényekről, továbbá a regeneráló pihenés és a rekreáció rendjéről szóló 13/2013. (VIII. 21.) HM rendelet, valamint a kiképzési-oktatási és regeneráló központok működési rendjéről, valamint a rekreációra és a regenerálódásra vonatkozó részletes szabályokról szóló 48/2013. (VIII. 23.) HM utasítás átdolgozás (módosítás) alatt van, jelenleg elfogadás előtt áll és htaálybalépését a főszezontól tervezik. A módosítási javaslat érinti a térítési díjakat. A módosított rendelet hatálybalépéséről szintén tájékoztatjuk Önöket.

A legújabb információ, hogy a HM rendelet és a HM utasítás hatályba lépése a tervezett időszakig nem realizálódik, így a 2021. évi főszezoni pihenések igénybevételénél a jelenleg hatályos HM rendelet és HM utasítás szabályozásai kerülnek alkalmazásra.
Erre figyelemmel:
· a jelenleg érvényes térítési díjak nem változnak;
· a „sávos” kedvezmény a térítési díj egészére vonatkozik;
étkezés:
· az MH RKKK-ban félpanzió vagy teljes ellátás
· az 1-5. és 7. KORK-okban csak teljes ellátás igényelhető.
Amennyiben a már kiküldött új adatlapon ettől eltérően történt az ellátás típusának megjelölése, annak adatlapon történő módosítása nem szükséges. A MH BHD KRI Rekreációs Alosztály és a rekreációs intézmények a beutalókat a jelenleg hatályos szabályzók szerinti ellátási lehetőséggel készítik.

Forrás: MH KIKNYP