Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Ünnepség a magyar honvédelem napja alkalmából

2021.05.19

A magyar honvédelem napja alkalmából rendeztek ünnepséget a nyugállományú katonák, a Honvédelmi Minisztériummal és a Magyar Honvédséggel együttműködő, a honvédelem érdekében tevékenykedő, valamint a katonai hagyományokat, történelmi emlékeket ápoló társadalmi szervezetek részére Budapesten, a Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központban május 19-én, szerdán.
Szabó István, a tárca honvédelmi államtitkára mondott ünnepi köszöntőt, melyben hangsúlyozta: a honvédelem napja alkalmat nyújt arra, hogy hős katonáink előtt kifejezhessük tiszteletünket, megbecsülésünket. Szabó István a megjelentek munkájának fontosságát és jelentőségét kiemelve aláhúzta: a honvédelem megújítása nem képzelhető el a magyar társadalom és a magyar emberek támogatása, valamint a fiatalok megnyerése nélkül. Ehhez a küldetéshez a nyugállományúak, a társadalmi szervezetek is hozzájárulnak és segítségük egyben záloga is napjaink honvédelmének.
Az ünnepség elismerések átadásával folytatódott, ahol sok más bajtársunk mellett Egyesületünk és kórusunk tagjai is elismerésben részesültek. Magyarország honvédelmi minisztere a 42/2021 hm szü határozatában a társadalmi szervezetek és a nyugállományúak egyesületei javaslatára, a világháborúkban elhunyt katonahősök és polgári áldozatok emlékének megőrzése, valamint sírjaik felkutatása és gondozása, a nyugállományúak szervezetei, valamint a honvédelem ügye érdekében huzamos időn át végzett áldozatos munkája elismeréseként a Magyar Honvédelem Napja alkalmából

a Honvédelemért Kitüntető Cím III. fokozatát adományozta Kálmán Istvánnak

20210519_kalman_istvan.jpg

emléktárgyat adományozott Naszvagyi Vilmosnak

20210519_naszvagyi_vilmos.jpg

emléktárgyat adományozott Dr. B. Nagy János nyá. ezredesnek

20210519_b_nagy_janos.jpg

emléktárgyat adományozott Ocsovai János nyá. ezredesnek.

20210519_ocsovai_janos.jpg

Gratulálunk elismerésben részesült bajtársainknak!

A rendezvény – amelyen mások mellett részt vett Kaposvári László vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Parancsnoksága (MHP) Logisztikai és Gazdálkodási Csoportfőnökség csoportfőnöke; Kozmér István ezredes, az MHP megbízott személyzeti csoportfőnöke; dr. Papp Ferenc ezredes, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum Katonai Emlékezet és Hadisírgondozó Igazgatóságának igazgatója; és Mudra József ezredes, az MH vitéz Szurmay István Budapest Helyőrség Dandár megbízott parancsnoka – a Honvéd Férfikar szólistáinak műsorával ért véget. Rövid videó az ünnepségről:

 

Forrás: Trautmann Balázs (honvedelem.hu / HM Zrínyi NKft.)
Fotó: Kismartoni Mátyás (honvedelem.hu / HM Zrínyi NKft.)