Zenei körkép - műsoros est a RaM-ban

2021.10.27

2021. október 27-én – szerdán – egy régóta dédelgetett tervet sikerült megvalósítani. „Zenei körkép” címmel közös műsoros estet tartott a Balassi Kórus és a Kispesti Obsitos Fúvószenekar. A gondolat már nagyon hosszú ideje érlelődött, most a lehetőség is megteremtődött azzal, hogy egyesületünk elnyerte a XIII. kerületi Önkormányzat – a RaM Colosseum színháztermének igénybevételére kiírt – pályázatát.
A részleteket több körben egyeztettük, és mindannyian abban reménykedtünk, hogy a pandémia nem szól közbe. Kórusunk és a zenekar külön készült a saját műsorára, de volt két jó hangulatú közös próbánk is Kispesten, hiszen a műsornak a két együttes közös produkciója is része volt.
Eljött a nagy nap, 27-én kora délután még egy rövid közös próbára került sor a helyszínen – a hang- és fénytechnika finomhangolása érdekében – majd 17 órakor kezdetét vette a műsor.

Konferált rendkívül színesen, érdekesen, szakszerűen Zelinka Tamás zenetanár-szerkesztő.
A Balassi Kórus kezdte a műsort Naszvagyi Vilmos és Naszvagyi Vilmosné, Zsuzsanna vezényletével, a zenei kíséretről Ráthy József gondoskodott. A magyar és erdélyi népdalok után négy szóló következett:
- egy nápolyi dal a Funikula Kremsner József szólójával,
- a Csendes kis legénylakásban című dalt Németh Ferenc énekelte saját gitárkísérettel,
- Adj uram Isten (az Álomkeringő című filmből) Kozári János előadásában,
- Rákóczi megtérése, Kacsóh Pongrác dalát Kremsner József adta elő.
A Kórus két közismert dalfeldolgozással folytatta műsorát: Hazafelé (Swing Low) és a Simon és Garfunkel előadásában híressé vált El Condor Pasa. A műsor ezen része a nagy sikert aratott Surda dallal zárult, melyet eredeti nyelven a Kórus karmestere Naszvagyi Vilmos adott elő, éneklésre bírva a nézőket is.

A műsor második felében a Kispesti Obsitos Fúvószenekar mutatkozott be világszerte ismert és kedvelt filmzenei átiratokkal. Nagy Zsolt százados, a zenekar karmestere vezényletével elhangzottak a JAG, a Hegedűs a háztetőn, a James Bond, a Karib tenger kalózai, a Rózsaszín párduc és a Macskajaj (Bubamara) zenéi.
A műsor befejező részében, meglepetésként, a Kórus és a Zenekar közös előadásában Verdi Nabucco című operájából a Rabszolga kórus, majd az 1492–A Paradicsom meghódítása című filmből Vangelis ismert dala következett. A mintegy 250 fős, hálás közönség tapsát a két együttes egy ráadás számmal a Híd a Kwai folyón című film ismert dalával köszönte meg.

Ezúton köszönjük a XIII. kerületi Önkormányzatnak és a RaM Colosseumnak a lehetőséget, a két együttesnek és a műsorvezetőnek a sok tapsot kiváltó műsort, a közönségnek a tetszésnyilvánítást és, hogy e veszélyes időszakban is kíváncsiak voltak az előadásra, és mindenkinek a munkáját, aki a műsoros est sikeréért dolgozott.

emzé

Az érdeklődők részére az alábbiakban a fellépő két együttes bemutatása következik:

A Balassi Kórus rövid története:
A Balassi Bálint Bajtársi Egyesület vezetése 2007 elején döntött egy dalkör létrehozásáról. Az 2007 májusában meg is alakult tíz, majd augusztusra 16 fővel. Ebben a híres Honvéd Férfikar hat volt tagja, szólistája is benne volt, hárman – köztük karnagyuk – ma is tagjai a kórusnak. Azóta a dalkör komoly vegyeskórussá vált, mára létszámuk meghaladja a negyven főt.
Repertoárjukban elsősorban népdalok és – összhangban az eredeti célkitűzéssel – természetesen katonadalok szerepelnek, de foglalkoznak más dal- és kórusművekkel, olyan szerzőktől, mint Erkel, Liszt, Dvorak, Verdi. A Kórus bemutatkozása az alakulás évében a Marcali Kórustalálkozón volt, amit azóta számos fellépés követett: az Abasári, Székesfehérvári, Tatai, Zánkai, Nagykanizsai Kórustalálkozókon, a Budakeszi Falunapon, a Honvédség Családi Napján, a BEOSZ Katonanemzedéki Találkozóin, a XIII. kerület Civil Napjain, valamint katonai szervezetek és természetesen az anyaegyesület rendezvényein.
2014-től – amíg a pandémia le nem állította – a kórus hét tematikus műsoros estet tartott a Stefánia Palotában nagy sikerrel.
Szakmai irányítóik, karnagyaik a kezdetektől Naszvagyi Vilmos és kedves felesége, Zsuzsanna, a zenei kíséretről már sok éve Ráthy József gondoskodik.

Az Obsitos zenekar rövid története:
A Magyar Honvédség, Vám és Pénzügyőrség, Határőrség, Rendőrség és a Tűzoltóság nyugállományba vonult hivatásos fúvós zenészeiből alakult az Obsitos Fúvószenekari Egyesület.
A 2008 februárjában alakult zenekar célja a szabadidő hasznos eltöltése mellett, hogy tovább népszerűsítsék, ápolják és átörökítsék a magyar fúvószenei, elsősorban a katonazenei hagyományokat, örömüket leljék a hangszeres játékban, az együtt zenélésben.
Az egyesület a megalakulás óta több sikeres koncerttel, térzenével büszkélkedhet. Rendszeres szereplői Kispest kulturális rendezvényeinek, közreműködnek városünnepeken, majálisokon és falunapokon is. A hazai vendégszereplések mellett a határon túli magyarok meghívásának is eleget tesznek, így Kézdivásárhelyen, Sepsiszentgyörgyben, Rétyen is bemutatkoztak. 2011-ben Balatonlellén az EU elnökség átadási ünnepségén közreműködtek és a SYMA Csarnokbeli Magyarok Világtalálkozóján is.
A Bajtársi Egyesületek Országos Szövetségének tagszervezete. Hagyományteremtő céllal, „Zene és hazaszeretet”, „Rendhagyó énekóra” címmel hangszerbemutatóval színesített ismeretterjesztő hangverseny sorozatot indítottak általános iskolások részére. megismertetve a gyerekeket a magyar zenével, híres zeneszerzőkkel, a fúvószenével és a fúvós hangszerekkel. A zenekar jótékonysági hangversenyeivel támogatja az időskorú honvéd családokat és évek óta missziót teljesítve részt vesznek az ország keleti peremvidékén elhelyezkedő, hátrányos helyzetű kistérségek, kistelepülések mélyszegénységben élő lakosságának közművelődésében, szórakoztatásában.
Repertoárjuk sokrétű, a hagyományos magyar katonazene mellett, népdal-fogantatású fúvószenekari műveket, filmzenéket, opera- és operett részleteket, musicaleket és szólisztikus darabokat játszanak.
A zenekar 2015-től évente, a Kispesti Munkásotthon Művelődési Ház és Könyvtárral közös szervezésben, rendezi meg Dél-pest Fúvószenekari Találkozóját. 2019-ben volt a VI., melyen három fúvószenekar közreműködött, a pandémia miatt az idei és az elmúlt évi találkozók elmaradtak.
A zenekar karmestere: Nagy Zsolt Gábor százados, aki tanulmányait a Miskolci és a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karán végezte kürttanár és fúvószenekari karmester szakon. Két évig volt a Miskolci Nemzeti Színház kürtöse, később a Magyar Honvédség Budapest Helyőrségi Zenekaránál vállalt katonazenészi szolgálatot, először kürtösként, majd 2009-től a zenekar karmester-helyetteseként. Gyakran és szívesen hangszerel vadászkürtre, általános kamaracsoportoknak. Kürtösként több zenei verseny díjazottja. Szólistaként fellépett számos hazai és nemzetközi zenei fesztiválon. 2019 novemberétől vezeti az Obsitos Fúvószenekart.
A zenekar elnöke, egyben klarinétosa Horváth György nyugállományú pénzügyőr százados Nevéhez fűződik a 2015-től évente megrendezésre kerülő Dél-pesti Fúvószenekari Találkozó és a hangszeres oktatás bevezetése is. 2021-ben Magyar klarinétművész generációk címmel könyve jelent meg.

A mappában található képek előnézete Zenei körkép - műsoros est a RaM-ban